Návštěvníky v zahradách Hradu přivítala i „sousedka“ Livia Klausová

Praha - Jindy přísně střežené zahrady v bezprostředním sousedství domu, kde bydlí prezidentský pár, zpřístupnil Pražský hrad o víkendu veřejnosti. První den byl zájem nad očekávání, u brány za Jízdárnou, kudy se do zahrad vstupuje, se od rána nepřetržitě klikatila fronta. Vůbec poprvé si lidé mohli prohlédnout skleníky, v nichž se pěstují květiny pro protokolární akce, nebo včelín, který nechal vybudovat prezident Masaryk. Dopolední návštěvníky produkčních zahrad přišla pozdravit také „sousedka“ Livia Klausová.

Právě první dáma nechala produkční zahrady otevřít - na opakováné žádosti lidí. „Když už těch dopisů bylo víc, řekla jsem si, proč ne, uděláme den otevřených dveří. Netušila jsem ale, že zájem bude tak obrovský,“ podivovala se Livia Klausová. Příležitost nahlédnout do prezidentského zahradnictví využilo první den na osm tisíc lidí.

Brány zahrad se poprvé v historii pro veřejnost otevřely v deset hodin. Už o deváté ale před vstupem, kterým obvykle procházejí jen místní zahradníci, čekaly přibližně čtyři stovky lidí. První zastávkou komentované prohlídky byl jabloňový sad a dřevěný včelín, který nechal postavit T. G. Masaryk.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Inspiroval se během návštěvy na Slovensku a vybudováním stavby pověřil hradního architekta Josipa Plečnika. Včelín je stále plně funkční a med z úlů se stáčí. „Servíruje se pak na stůl při významných událostech,“ prozradila návštěvníkům průvodkyně Pražským hradem Helena Kozlová.

Největší zájem byl ale o skleníky, v nichž hradní zahradníci pěstují tisíce orchidejí, anthurií nebo gerber. „Plocha skleníku je zhruba 2 100 metrů čtverečních. Květiny se používají pro výzdobu interiérů na Hradě,“ vysvětlil jeden z hlavních hradních zahradníků Vladimír Šeba. „O velké skleníky se stará zhruba pět nebo šest lidí. A umí to,“ pochválila zahradníky prezidenta Livia Klausová.

Součástí asi hodinové prohlídky je i vodní nádrž, kterou nechal před staletími vybudovat Rudolf II. Kromě okrasné funkce měl i praktické využití v případě požáru – na Hradě tehdy byla spousta budov ze dřeva.

Zahrady nabízí taky výhled na Pražský hrad a okolí, který návštěvníkům běžně umožněn není. Zahrady jsou totiž celoročně zavřené, podívat se do nich mají lidé ale šanci ještě zítra. Opět od 10:00 do 15:00 (Přístup do zahrad bude bránou za Jízdárnou Pražského hradu, vstup je zdarma. Prohlídka proběhne ve skupinách po 25 lidech v doprovodu průvodce a vojáka Hradní stráže a potrvá 30 až 40 minut.). 

O víkendu se v Královské zahradě a Míčovně Pražského hradu koná také 5. ročník tradičního vinobraní (od 11: do 17:00). Součástí akce budou ochutnávky burčáku a hroznové šťávy vylisované na replice historického lisu, příjemnou atmosféru dotvoří hudba folklórních souborů, do historie návštěvníky zavede vystoupení šermířské skupiny.