Televizní premiéra: Vrať se na Gympl

Praha – Chcete vědět, jak žijí vaše děti? Pak se dívejte dnes ve 20:00 na televizní premiéru filmu Tomáše Vorla Gympl. Hořká komedie o studentech gymnázia, kteří po nocích kreslí ilegální graffiti, odkrývá spor svobody a konformity, konflikt mezi školou, která je často vzdálená realitě, a žáky, kteří se na podobě světa chtějí bezprostředně podílet. Koprodukční snímek ČT můžete sledovat na prvním programu.

Režiséra Tomáše Vorla motivovala ke Gymplu dvě setkání. S ředitelem gymnázia Tomášem Houškou, autorem knihy Graffiti Rules o partě graffiťáků, které učil. A s Pavlem Noskem, jehož graffiťácká éra skončila vyhazovem ze školy. S oběma se Vorel začal pravidelně scházet nad scénářem inspirovaným knihou a reálným osudem.

Nosek získal jako odborného poradce znalce graffiti jménem Pasta Oner. S ním vymyslel jména pro všechny writerské role a společně se podíleli na výběru filmových lokací pro malování graffiti, dali dohromady veškeré skici, vytvořili tagy použité ve filmu, dohlíželi na všechny detaily. Film je tedy z tohoto pohledu autentickou výpovědí, i když cílem režiséra nebylo tuto subkulturu detailně mapovat, ale zachytit ji jako součást dnešního života. Přesto se však nakonec Tomáš Vorel s lidmi z komunity kolem graffiti dokázal domluvit, a výsledek je tak přijatelným kompromisem pro všechny tvůrce.

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví.

Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory.

Snímek byl mj. oceněn Českým lvem 2007 pro Zuzanu Bydžovskou jako Nejlepší herečku ve vedlejší roli, Cenou Zdeňka Podskalského pro Tomáše Vorla ml. na Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu Nové Město nad Metují 2007 a Zvláštní cenou poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem na Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana Ostrov 2008.

  • Gympl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192081.jpg
  • Gympl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1921/192082.jpg