Pozvat vraha na oběd je také řešení

Praha - Pražské Divadlo Rokoko zahajuje novou sezónu s černou komedií nazvanou „Vražda jako poznaná nutnost“. Na první pohled situace z černé kroniky, muž zazvoní u dveří a oznámí hlavní hrdince, že jde zabít jejího muže. Absurdní se ale stane v okamžiku, když žena bez sebemenšího zaváhání pozve vraha dál. Vražda jako poznaná nutnost není detektivkou, jak by se mohlo zdát, ale hrou o povrchnosti a konzumnosti lidské společnosti, kde rybička z akvária má větši cenu než lidský život.

Ve hře Gabriela Dagana hraje hlavní roli Dana Syslová. „Mám ráda, když i v tragické roli můžu najít něco humorného a naopak, v humorné roli najít člověka s problémem. Pak je role bohatá a zajímavá,“ řekla ke své postavě herečka.

Autor této hry Gabriel Dagan, bratr spisovatele Viktora Fischla (Gabriel Dagan je hebrejské jméno Pavla Fischla), psal pro izraelské avantgardní divadlo. Světová premiéra Vraždy ale proběhla na českých divadelních prknech. V roce 1991 ji nastudovalo Divadlo E. F. Buriana, hlavní roli si tehdy zahrála Blanka Bohdanová.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Ta hra je pěkná v tom, že si střílí z takových pěkných konzumních tendencí, která tahle společnost má,“ lakonicky zhodnotil režisér hry Ondřej Zajíc.

„Bláznivá komedie o vážných věcech, ztrátě hodnot a kritérií, při níž občas zamrazí, nás může prostřednictvím humoru očistit a snad i trochu přibrzdit dřív, než se absurdita, situovaná do blízké budoucnosti, stane realitou,“ doufají tvůrci inscenace v Divadle Rokoko.

Gabriel Dagan (Pavel Fischl)

je mladší bratr spisovatele a diplomata Viktora Fischla - narodil 23. února 1922 v Hradci Králové. Na rozdíl od bratra nestačil odejít do emigrace a prošel několika nacistickými tábory. V Terezíně se sblížil s mladými umělci, především s Ortenovým přítelem Gustavem Schorschem, nadaným divadelním režisérem, jedním z organizátorů terezínského kulturního života. Právě v ghettu, kde hrál v několika inscenacích, začalo jeho celoživotní uhranutí divadlem. Po osvobození hrál v Déčku E. F. Buriana, později pracoval na Barrandově jako scenárista. V roce 1949 ilegálně emigroval do Izraele. Krátce pracoval v kibucu, pak deset let jako herec, režisér a dramaturg v telavivském Komorním divadle. Roku 1960 - to mu bylo 38 let - se rozhodl odjet do New Yorku, kde vystudoval psychologii. Po sedmi letech se vrátil do Izraele a pracoval jako psychoterapeut v Tel Avivu, kde také 28. března 2008 zemřel ve věku 86 let.

Je autorem řady básní, scénářů a dramatických děl. Pod svým hebrejským jménem Gabriel Dagan napsal divadelní hry Jediná země (1948, premiéra v Burianově Déčku), Sambation (1958), Akvárium (1965), Setkání (1990) a Vražda jako poznaná nutnost (1991), seriál pro izraelskou televizi Rodiče a děti (1978) aj., s bratrem spolupracoval na románu Hodinář z uličky zvěrokruhu (1992).

  • Hlavní roli ve hře Vražda jako poznaná nutnost hraje Dana Syslová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1924/192339.jpg
  • Scéna z inscenace hry Vražda jako poznaná nutnost v divadle Rokoko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1924/192321.jpg