Město kultury 2015: otevřená Plzeň, nebo specifická Ostrava?

Ostrava/Plzeň – Belgický Mons už má titul Evropské hlavní město kultury 2015 jistý, dnes odpoledne se rozhodne, které české město se jím také bude moci pyšnit. Ve hře jsou dvě – západočeská Plzeň a moravskoslezská Ostrava. První sází spíše na svou otevřenost a propojení s Evropou, druhé chce zaujmout svou specifičností, která Evropu přiláká k němu. Obě města prezentovala a podpořila desítky projektů, obě podpořila řada osobností. Své plány představí Ostrava a Plzeň v poledne i porotcům, kteří v uplynulých dvou dnech obě města navštívili, a pak už jen budou napjatě čekat na výsledek. ČT24 bude u toho.

Otevři si Plzeň - kultura pod pivní pěnou

Historické centrum, loutkářskou expozici nebo Entropu v Techmania Center si prohlédli v pondělí komisaři, kteří dnes rozhodnou o tom, kterému městu bude v roce 2015 patřit titul Evropské hlavní město kultury. Plzeň žije kandidaturou už čtyři roky, městu se dokonce dostalo požehnání od papeže Benedikta XVI. Hlavním tématem programu je otevřenost a prolínání kultur. „Naše heslo Plzeň open up je důkazem naší cesty. Postavili jsme ji na komunikaci s občany,“ podotýká ředitel projektu Plzeň 2015 Milan Svoboda.

"Plzeň má samozřejmě…

… svou vlastní kulturu a v ní obrovský potenciál, o tom není pochyb. Ale pokud chceme vstoupit do Evropy, musíme se bavit o tématech, která zajímají Evropu, ne se uzavřít do své lokální kultury." /Yvonna Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015/

V rámci kandidatury město vytvořilo speciální desetiletý plán pro rozvoj kultury v Plzni, většinu z něho zamýšlí realizovat bez ohledu na získání titulu. Plzeň připravuje stavbu nové divadelní budovy a západočeské galerie, v plánu je revitalizace okolí plzeňských řek a vybudování nového sportovně-kulturního centra.

Na pětihektarovém prostoru bývalého areálu pivovaru Světovar by měla vzniknout nová obytná čtvrť s desítkami bytů, městským archivem, muzeem designu a životního prostředí, to vše doplněné multikulturním centrem. „Plzeň je krásné město, ale zároveň má spoustu problémů, které se schovávají pod pokličkou pivní pěny. Je proto důležité si uvědomit, že Plzeň není jen radnice a nádherný prostor v centru, ale také brownfieldy. Jedním z nich je Světovar na Slovanech a naším cílem je ho zrekonstruovat na kulturní fabriku,“ potvrdila umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015 Yvonna Kreuzmannová.

Podpořit své město mohou dnes Plzeňané přijít před vědeckou knihovnu do Smetanových sadů.

Ostrava - region razovity je „místem pro šťastný život“

Místo pro šťastný život – zní motto účasti Ostravy v klání o titul Evropské hlavní město kultury 2015. „Přihláška města zasáhla stovky lidí v Ostravě. Všichni se vzbudili, celá kulturní veřejnost tím žije a uvědomuje si, že jsou tu šance, jak město změnit,“ říká ostravský primátor Petr Kajnar. Mezi ty nedůležitější patří podle ředitele projektu Čestmíra Kopeckého třeba výstava Ostrava?, která návštěvníkům poskytla přehled o tom nejlepším, co ve výtvarném umění na Ostravsku vzniklo od 20. století do současnosti, nebo Měsíc autorského čtení, jenž se letos poprvé z Brna rozšířil i do moravskoslezské metropole.

Klíčovou investiční akcí, kterou chce bývalé „ocelové srdce republiky“ zaujmout, je vybudování Klastru Černá louka. Na území o rozloze 20 hektarů nedaleko centra města byl měl vzniknout urbanisticko-architektonický celek propojující kulturní, vzdělávací a rezidenční zařízení. Neodmyslitelnou součástí projektu má být bohatý kulturní program zahrnující širokou škálu žánrů. V rámci Ostravy 2015 město také plánuje vzdělávací program v oboru management umění. Poslední část projektu tvoří program na zlepšení životního prostředí.

"Ostrava se liší…

od většiny měst tím, že má svou vlastní kulturní frontu, která ji reflektuje ve své tvorbě. Navíc její kultura je specifická, nepodobá se kterémukoli českému městu. Z tohoto pohledu je důležité pro Evropu, aby měla Ostravu jako evropské město, nikoli zas tolik pro Ostravu, aby byla evropským městem." /Čestmír Kopecký, ředitel projektu Ostrava 2015/

„Ostravská kultura má velmi specifický charakter, musela vždycky obstát před někým, kdo o ni nestál. Je vlastně vyvzdorovaná. Je těžké, aby se jí člověk uživil a aby ji provozoval, je v ní proto obsaženo to, co lidé skutečně potřebují, co intuitivně hledají,“ domnívá se Čestmír Kopecký. Zda i Evropa hledá Ostravu jako své hlavní kulturní město pro rok 2015, mohou Ostraváci sledovat v přímém přenosu na Masarykově náměstí.

Kolik to stálo? Ostrava už do příprav kandidatury investovala přes 70 milionů korun. Plzeň zatím ze svého rozpočtu zaplatila za poslední tři roky na přípravy projektu 14 milionů korun, k tomu dostala devět milionů na komunikační kampaň z operačního programu.

A kolik to stát ještě bude? Vítězné město bude mít nárok na zhruba 1,5 milionu eur (zhruba 37 milionů korun) z evropských zdrojů. Přispět by mělo také ministerstvo kultury. Podle mluvčího ministerstva Jana Cieslara se bude o přidělení částky v rozpočtu teprve rozhodovat na vládní úrovni. Představitelé Plzně i Ostravy navíc doufají v to, že v případě úspěchu nalákají investory.

Rozhovory s Yvonnou Kreuzmannovou a Čestmírem Kopeckým si můžete poslechnout v pořadu Intreview (viz video) a zkušenosti Prahy a Košic, které už titul Evropské hlavní město kultury získaly, v Událostech, komentářích.

  • Plzeň 2015 zdroj: www.plzen2015.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171602.jpg
  • Plzeň 2015 zdroj: www.plzen2015.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1716/171566.jpg
  • Ostrava 2015 zdroj: www.ostrava2015.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1393/139222.jpg
  • Čestmír Kopecký zdroj: www.ostravavpraze.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179738.jpg
  • Evropské hlavní město kultury 2015 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1393/139239.jpg