Dny evropského dědictví 2010 odhalí duši památek

Praha – Každoročně se v měsíci září otvírají nejširší veřejnosti brány zajímavých památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou obvykle zčásti, nebo dokonce zcela nepřístupné. Jinak tomu není ani letos – od 11. do 19. září, ve Dnech evropského dědictví, mohou lidé navštívit na tisíc památek ve zhruba třech stech obcích. Národní zahájení se konalo v moravském Příboře. Rodiště Sigmunda Freuda nebylo zřejmě vybráno náhodou, trefně pasuje k letošnímu tématu, kterým je „duše památek“.

Oficiálně byly Dny evropského dědictví (EHD - European Heritage Days) v Česku zahájeny dnes v deset dopoledne fanfárami z věže farního kostela v Příboře. Je to vůbec poprvé v historii, kdy byla akce odstartována v tak malém městě s necelými 9 000 obyvateli. Do EHD se zapojilo třídenním programem, jemuž předcházela vernisáž dvou výstav, které zachycují na fotografiích historii i současnost Příbora (zlomek z nich si můžete prohlédnout i ve fotogalerii článku).

Dny evropského dědictví se konají pod patronací Rady Evropy, každoročně se jich účastní 48 států Evropské kulturní konvence. Které památky se do akce zapojily v České republice, najdete v on-line katalogu. Vstupy do jednotlivých objektů jsou buď zcela zdarma, nebo za symbolický poplatek.

Reportáž Elišky Bučinové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

V Praze vystřídají zahraniční návštěvníky na vyhlášených místech ti tuzemští. Velký zájem byl první den třeba o nedávno znovuotevřenou Malostranskou besedu. Nahlédnout mohou lidé například i do jinak nepřístupného měšťanského Domu U Bílého lva z 18. století na Novém světě na Hradčanech, do prezidentských salonků na hlavním a Masarykově nádraží nebo se podívat do sídla francouzské ambasády v Buquoyském paláci na Velkopřevorském náměstí či do staré kovárny v Kozí ulici.

Kdo je zvědavý, jak se v minulosti v Čechách vařilo pivo, měl by zamířit na středočeský hrad Křivoklát. Tento víkend se tam koná Královský vzorkový veletrh pivovarnictví doprovázený kulturním programem. Kdo bude chtít vidět středověké šermíře a kejklíře, měl by se vydat na hrad Točník na Berounsku.

Například v Pardubickém kraji zpřístupnilo památky 15 měst. Speciální akci Svěže na věž spojenou s recesí připravilo Vysoké Mýto na Orlickoústecku - lidé mohou vystoupat na devět jinak nepřístupných věží. Bohatý program čeká také na výletníky v Plzeňském kraji. Kupříkladu na zámku Kozel je možné sledovat restaurátorku Věru Šlechtovou při práci na úpravě starobylých kachlových kamen. V Plzni zpřístupnili interiéry, které vytvořil světoznámý architekt českého původu Adolf Loos.

Kdo si bude chtít udělat výlet do Ostravy a okolí, může se těšit mimo jiné na Oslavy Dnů evropského dědictví na Dole Michal, čeká ho tam například cesta historickým trolejbusem. Zajímavý program slibuje také nedaleké městečko Štramberk. Lidé zde mohou zajít do Muzea Zdeňka Buriana, malíře pravěku, muzeum sídlí v jedné z nejstarších budov města. Zpřístupněna je také 12 metrů hluboká studna městského pivovaru zbořeného v roce 1865, kterou dnes využívají hasiči jako vodní zdroj.

V Olomouci se k oslavám památek připojila Univerzita Palackého. Ve dnech 11. a 12. září pro veřejnost zdarma zpřístupnila prostory rektorátu, univerzitní knihovny a kapli Božího těla v bývalém jezuitském konviktu. Zdarma mohou lidé navštívit i Muzeum umění a Arcidiecézní muzeum. V Jeseníku se 18. září mohou návštěvníci podívat do rodného domu Vincenze Priessnitze či Vodní tvrze.

Brně se lidé mohli první Den evropského dědictví podívat do novogotického Bergerova paláce neboli „Muzejky“. Výjimečně byla otevřená také vila Stiassni nebo dolní část nedalekého zámku v Kunštátě.

Vydáno pod