Seriál Ať žijí rytíři dostal knižního sourozence

Praha - Česká televize dnes slavnostně pokřtila knihu Ať žijí rytíři, kterou podle stejnojmenného seriálu Karla Janáka napsala Ivona Březinová. Jedná se o jeden z prvních českých filmových projektů, které se zařadily do žánru tzv. dobrodružných komedií. Křest knihy provázela velká kaskadérská show a ukázka drezury koní, kteří se účastnili natáčení úspěšného seriálu.

„Je to dobrodružství. I když u nás tento žánr rozvinutý není, tak ve světě se tyto věci točí, a tak jsem chtěl udělat něco takového českého,“ vysvětluje režisér Karel Janák. Výpravný seriál zavedl dětské hrdiny do hlubokého středověku, kde musí čelit nástrahám zloducha Albrechta z Krvenos. A právě atmosféru seriálu se snažila přiblížit i autorka knihy Ivona Březinová.

„Měla jsem k dispozici filmy, seriál, pořád dokola jsem si ho přehrávala, a když už jsem měla pocit, že jsem v tom duchu, v tom prostředí, tak jsem začala psát,“ přibližuje okolnosti vzniku knihu spisovatelka. Kniha Ať žijí rytíři vyšla v Edici Česká televize jako jeden z více než 60 titulů. „Máme za sebou celou řadu úspěšných knížek, také DVD nosičů a CD, všechny jsou inspirované pořady České televize,“ pochvaluje si Jitka Saturková z Edice ČT.

Reportáž Mária Kubaše (zdroj: ČT24)

Během slavnostního odpoledne se mohli diváci na vlastní oči přesvědčit, jak náročné prvky musí zvládnout jezdci se „seriálovými“ koňmi. „Je to složitější než sportovní ježdění, protože kůň se musí naučit nebát se kostýmů, všelijakých ruchů, výbuchů, střelných i chladných zbraní,“ vysvětluje úskalí poradce pro koňskou drezuru Václav Plánka.

Kniha Ať žijí rytíři se dostane na pulty knihkupectví už v pondělí.

Ať žijí rytíři - kniha podle stejnojmenného seriálu Borise Krištofa a Karla Janáka
Zdroj: ČT24/ČT