Plzeňský Sluha je soutěžní

Plzeň – Divadlo J. K. Tyla v Plzni v sobotu uvedlo v premiéře operu Sluha současného italského autora Marka Tutina. Jejím nastudováním se Plzeň zapojila do prestižního projektu operních domů Opera Competition and Festival, který dává šanci začínajícím pěvcům z celého světa prosadit se na mezinárodní scéně. Kromě pouhých tří plzeňských repríz se Sluha představí také na soutěži v maďarském Szegedu.

Operu Sluha napsal Marco Tutino podle románu Robina Maughama, proslaveného filmem režiséra Josepha Loseyho z roku 1963. Děj diváky zavádí do Londýna 60. let minulého století. Mladý a dobře situovaný muž Tony si najme sluhu, který se má starat o chod jeho domácnosti. Postupem času se ale Tony stává na sluhovi Barrettovi čím dál tím víc závislý, jejich role se nakonec v podstatě vymění.

Komorní dílo pro čtyři sólisty dává začínajícím umělcům šanci ukázat, co umí. Plzeňské divadlo obsadilo do inscenace amerického tenoristu Petera Furlonga, francouzskou mezzosopranistku Camille Dereuxovou a barytonistu Alexeye Bogdanchikova.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Nejdříve jsem byl na konkurzu u nás v Moskvě, pak na burze v maďarském Szegedu, kde mě režisér Luděk Golat a Marko Tutino vybrali na titulní roli Barretta,“ popsal ruský pěvec svou cestu na plzeňské scénu. Čtvrtou – nesoutěžní – roli komorního titulu nastudovala sólistka opery Divadla J. K. Tyla Jana Tetourová.

Sluha do světa, svět do Plzně

V Plzni se Sluha hraje jen čtyřikrát, včetně sobotní premiéry. Reprízy jsou plánovány na 16. října, 26. a 28. listopadu. Festivalová představení se uskuteční 6. a 7. listopadu v Szegedu. Prestižní přehlídku sledují každý rok miliony fanoušků i kritiků opery ze sedmdesáti zemí světa.

Kromě Sluhy v Divadle J. K. Tyla se soutěže účastní další čtyři tituly nastudované ve čtyřech partnerských domech: Verdiho La Traviata v krakovské Opeře, Racek Thomase Pasatiera v Dicapo Opera Theatre v New Yorku, Prokofjevův Ohnivý anděl v Csokonai Színhás v Debrecenu a Veslefrikk Knuta Vangeho v Den Nye Opera v Bergenu.

Finále mezinárodní operní přehlídky by měla za pět let hostit také západočeská metropole v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015.

  • Sluha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1939/193898.jpg
  • Alexey Bogdanchikov v opeře Sluha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1939/193899.jpg