Na Dvorského festival přijede novozélandská sopranistka

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) – Týden před začátkem letošního 13. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou už je známo jméno hlavní hvězdy příštího ročníku. Bude jí novozélandská sopranistka Kiri Te Kanawa, která bude v Česku vystupovat poprvé. Oznámil to dnes manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Letošní festival začne v sobotu 6. srpna a ponese se ve znamení oslav Dvorského 60. narozenin. „Z Moskvy přijede poblahopřát Petru Dvorskému i legendární ruská mezzosopranistka Jelena Obrazcovová. Chybět nebudou ani Dvorského bratři Jaroslav, Miroslav a Pavel,“ uvedl Kocurek.

V úterý 9. srpna pokračuje festival koncertem duchovní hudby v jaroměřickém chrámu svaté Markéty v podání brněnské mezzosopranistky Jany Wallingerové. Slovenští hudebníci z orchestru Cigánski diabli, kteří jsou v současnosti považováni za nejpopulárnější interprety cikánské a romské hudby ve střední Evropě, vystoupí v pátek 12. srpna na nádvoří dalešického pivovaru.

Netradiční setkání symfonického orchestru s rockovým bandem nazvané Pink Floyd Night čeká jaroměřické publikum v sobotu 13. srpna. Projekt dirigenta Miloše Machka a mužského vokálního kvarteta Q Vox nabídne netradiční pohled na jednu z nejlepších skupin rockové historie. Na zámku v Telči se uskuteční ve čtvrtek 18. srpna koncert Zuzany Lapčíkové.

„Možná je letos v programu o něco víc spíš populárně zaměřených koncertů než koncertů vážné hudby, ale festival je dramaturgicky zaměřený na prezentaci různých žánrů vokálního umění. Držíme se i tradičních koncertních míst, na něž je publikum zvyklé,“ řekl Kocurek.

Součástí doprovodného programu bude výstava originálních maleb klientů Denního centra Barevný svět v Třebíči nazvaná Příběhy psané na hedvábí. Vernisáž se uskuteční v sobotu 6. srpna od 18:30 ve výstavních prostorách u kavárny Splněný sen na nádvoří jaroměřického zámku.

Závěrečný festivalový večer v sobotu 20. srpna zakončený tradičním ohňostrojem se opět vrátí k oslavám letošního jubilanta Petra Dvorského. Poblahopřejí mu Karel Gott, Eva Urbanová, Sisa Sklovská, Petr Kolář a Vašo Patejdl.