Folklorní dny rozehrají barevné tóny

Praha – V centru metropole začal pátý ročník mezinárodního setkání amatérských folklorních souborů Pražské folklorní dny. Na Staroměstském náměstí, na Václavském náměstí a na náměstí Republiky od dopoledních hodin předváděly své umění desítky hudebních a tanečních souborů ze sedmnácti zemí Evropy a Asie. Program bude pokračovat na Staroměstském náměstí a na Václavském náměstí v sobotu, kdy v 15:00 vyvrcholí průvodem všech souborů Starým Městem.

„Všechny zúčastněné soubory se seřadí na Staroměstském náměstí a projdou Celetnou ulicí, Ovocným trhem, Havířskou, Na Příkopě, Na Můstku, Rytířskou a Železnou zpět na Staroměstské náměstí,“ řekla Barbora Sládková z pořádající společnosti Millenium Travel. Podle ní se přihlížející mohou těšit na pestré kostýmy osmatřiceti souborů a hru na zajímavé tradiční nástroje.

Publikum může v rámci přehlídky obdivovat bohatě zdobené lidové kroje, které se oblékaly k nejrůznějším příležitostem: kroj na trh, kroj bohatých lidí, nedělní kroj, svatební šaty, oděv oráče, pradleny, pastýře a dalších. Často se jedná o originální kroje, které se dědí z generace na generaci.

Zájemci si mohou prohlédnout originální nástroje. Folklorní soubor Gaztedi z Baskicka představuje flétnu se třemi otvory txistu, ruský soubor zahraje na dřevěnou trubku žalejku, portugalští muzikanti zase ovládají hru na reco-reco, nástroj tvořený bambusovou nebo dřevěnou trubkou s vypilovanými zářezy.

Lidé si budou moci při vystoupeních zajódlovat se švýcarskými hudebníky a zaposlouchat se do lotyšských, katalánských či řeckých lidových písní. Ruská Vecherinka v sobotním programu zazpívá písně donských kozáků.

Tance, které účastníci festivalu předvádějí, jsou velmi rozmanité. Například soubory z Anglie tančí Morris Dancing, lidový tanec s hudebním doprovodem s využitím různých předmětů, jako jsou tyče, meče, dýmky či kapesníky. Z Rakouska pochází tradiční Schuhplattler, skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy. Andaluský soubor Albarracín předvede tradiční flamenco, hosté z Katalánska zaujmou tancem Ball de Bastons, který vychází z tradičního zemědělského života a napodobuje činnosti na usedlostech a farmách.

V Praze vystoupí i několik národnostních menšin a etnik, které zájemce zasvětí do lidových zvyků, jež si přivezly z původních zemí. Z kanadského Montrealu přijela společnost lidových tanců Podhale. Tento a ještě francouzský folklorní soubor Wisla - Krakowiak uchovávají a propagují polský folklor. Na dnešní večer na Staroměstské náměstí naplánoval vystoupení finský folklorní soubor mentálně handicapovaných tanečníků Riemukkaat. Jediným tuzemským účastníkem festivalu je soubor Ratíškovská Dolina.