Filmový tip: Edith Piaf, vrabčák s nejkrásnějším hlasem

Praha - Velcí umělci nepatří jen jedné generaci, zůstávají tu napořád. Životní příběh jedné z největších šansoniérek, plný boje o přežití, hudby, vzestupů a pádů, vášní a lásky, uvádí ČT1 v premiéře dnes od 21:20. Snímek Edith Piaf byl oceněn dvěma Oscary, jeden z nich připadl Marion Cotillardové za hlavní roli. Jejího objevitele Louse Lepléea hraje Gérard Depardieu.

Edith Piaf (vlastním jménem Edith Giovanna Gassionová) se díky svému jedinečnému a nezaměnitelnému hlasu, neuvěřitelně silné vůli a neobyčejnému nadání vypořádala s tragickým osudem a její sen z dětství se stal skutečností. „Jednou budu bohatá, budu samé prachy. Budu mít bílý auťák a černého šoféra,“ prohlásila. Nechtěla dát světu šanci na ni zapomenout a povedlo se jí to beze zbytku.

Pro filmovou realizaci dramatického životního příběhu Edith Piaf si režisér Olivier Dahan kromě Francie vybral také Prahu. Ke spolupráci přizval i české herce, například Marka Vašuta.

Film Edith Piaf se setkal s mimořádným úspěchem. Kromě ocenění Marion Cotillardové Oscarem jako nejlepší herečky v hlavní roli získal film tuto prestižní cenu také za nejlepší masky. U nás byl oceněn Českým lvem 2007 – za Nejlepší hlavní ženský herecký výkon – Marion Cotillardová, Nejlepší hudbu – Becky Benthamová, Edouard Dubois, Christopher Gunning, Nejlepší zvuk – Laurent Zeilig.

Vydáno pod