Ministerstvo kultury bude šetřit i na příspěvkových organizacích

Praha - Ministerstvo kultury chce plánované výdaje ze svého rozpočtu šetřit mimo jiné tím, že zvýší kontrolu zadávání veřejných zakázek v resortu a bude efektivně vynakládat peníze na provoz příspěvkových organizací a údržbu majetku. Podle současné podoby návrhu rozpočtu na rok 2012 má kultuře připadnout téměř sedm miliard korun, což je o více než 30 milionů korun více než loni. V navrhované částce ale nejsou zahrnuty výdaje krytých příjmů Evropské unie a z finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska.

Snaha ministerstva uspořit naráží na kritiku části kulturní obce. Například nedostatek peněz se prý letos odrazí na opravách a rekonstrukcích památek. S transformací pražské operní scény nedávno polemizoval člen činohry Národního divadla Jan Kačer. „Myslím, že by se měl přednostně klást důraz na umělecké záležitosti před ekonomickými,“ uvedl.

Mnoho protestů a připomínek nedávno vyvolal i metodický pokyn ministerstva pro příspěvkové organizace, který vešel v platnost 1. června a ukládá, že úřad musí potvrdit sebemenší nákup v podřízených složkách. Z toho vyplývá povinnost žádat resortní úředníky o svolení před uzavřením jakýchkoliv kupních smluv a transakcí. Podle ředitelů příspěvkových organizací uvedené nařízení ale přinese značné administrativní zatížení. Chod jednotlivých organizací, ani realizaci jejich projektů to ale zřejmě nijak významně neohrozí.

Ministr Jiří Besser (za TOP 09) po mnoha připomínkách institucí připustil, že se nařízení do začátku srpna upraví. Například tak, aby nákupy a stavební náklady do určité částky nebylo nutné schvalovat.

O výdajových rámcích ministerstev a dalších rozpočtových kapitol minulý týden rozhodla vláda. Rámec ale není definitivně schváleným návrhem státního rozpočtu. Vláda schválila jen jeho základní podobu se schodkem 105 miliard korun.

Ministerstvo kultury je dlouhodobě kritizováno za to, že nedokáže pro kulturu zajistit ani jedno procento státního rozpočtu. To se nezmění ani v roce 2012. „Ministerstvo bude ze stanoveného rozpočtu zajišťovat především financování provozu státních příspěvkových organizací a údržby státního majetku, výzkumu a vývoje v resortu, činnosti církví a náboženských společností, obnovu kulturních památek či podporovat kulturu národnostních menšin,“ uvedla mluvčí ministerstva Eva Tichá.

Jako jednu z úspor Besser prezentuje propojení dvou příspěvkových organizací, a to Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem (ND). Podle něj úspora ze sloučení k 1. lednu 2012 bude 22,3 milionu korun, další úspory si slibuje od procesně-personálního auditu SOP i ND.

Ministerstvo spravuje 30 příspěvkových organizací, které čerpají téměř polovinu jeho rozpočtu. Besser už krátce po nástupu do funkce v polovině loňského roku oznámil, že v době škrtů bude finance hledat přímo na ministerstvu a v rozpočtech příspěvkových organizací.

Ke konci letošního dubna bylo zrušeno 27 systemizovaných míst, což představuje roční úsporu asi 10,5 milionu korun. Všem příspěvkovým organizacím byl také zkrácen limit mzdových nákladů. Včetně pojistného a přídělu do Fondu kulturních a sociálních potřeb se podle Bessera snížily celkové personální náklady o 226 milionů korun.