Americký herec Tony Curtis odešel do filmového nebe

Los Angeles - Ve věku pětaosmdesáti let zemřel v noci na dnešek americký filmový herec Tony Curtis, známý například ze slavné komedie Někdo to rád horké. Informoval o tom server ETonline, podle kterého hercovu smrt potvrdila jeho dcera Jamie Lee Curtisová. Televizní stanice ABC News s odvoláním na rodinného mluvčího uvedla, že Curtis zemřel ve svém domě v Nevadě.

Curtis se narodil maďarským emigrantům v newyorském Bronxu 3. června 1925 jako Bernard Schwartz. Prožil drsné mládí, byl členem pouličního gangu a před vězením ho zachránila služba u námořnictva. Po válce navštěvoval dramatické kurzy a vystupoval v malých divadlech v New Yorku. Brzy si pohledného Bernieho všimli agenti studia Universal a v roce 1949 se přestěhoval do Hollywoodu.

Ze Schwartze se stal Curtis, nejprve James a posléze Anthony. Díky své vizáži se dostal do škatulky playboye, z níž se dokázal vymanit jen párkrát. Vždy to ale stálo za to. Ve slavné komedii Někdo to rád horké (1959) exceloval vedle Jacka Lemmona a Marilyn Monroeové. Za roli vězně v dramatu Útěk v řetězech (1958) získal jedinou nominaci na Oscara. Celkem má Curtis na kontě přes 120 rolí.

Velmi pestrý byl i osobní život herce. V pozdějších letech, kdy se začaly role pro hollywoodského krasavce vytrácet,  se stal závislým na kokainu a alkoholu. „Od 22 do zhruba 37 let jsem byl šťastný. Ale jako šedesátník už jsem nedostával ty role, které jsem chtěl, a to mě trochu štvalo,“ řekl herec ke své závislosti krátce poté, co v polovině 80. let prodělal odvykací kúru. 

K překonání závislosti na alkoholu pomohlo Curtisovi i malování, do něhož se v této životní etapě pustil. Přes novou vášeň k malování se ale Curtis po překonání závislosti vrátil i na filmové plátno. Tentokrát už ne jako tmavovlasý krasavec, ale jako představitel charakterních rolí. A přestože mu vlasy zešedivěly, znovu nabral životní optimismus.

Tony Curtis o malování:

„Malování mi dalo tak velkou radost ze života, pomohlo mi se vzpamatovat. Malování je pro mě mnohem významnější než jakékoli vystoupení, které jsem kdy předvedl.“

Curtis se šestkrát oženil, pětkrát rozvedl a měl šest dětí. Nejslavnější z nich je jeho druhá dcera, známá herečka Jamie Lee Curtisová.