Filmová škola přivítá Akiho Kaurismäkiho

Uherské Hradiště – Do sedmého dne vstupuje Letní filmová škola, a to třeba finským filmem z roku 1996 Mraky odtáhly známého režiséra Akiho Kaurismäkiho. Ten je ode dneška zároveň i významným hostem letošního ročníku. Večer se zúčastní promítání svého dalšího filmu Juha. Největší nesoutěžní filmový festival v Česku končí v neděli.

Režisér a scenárista Robert Sedláček dnes uvede promítání snímku Rodina je základ státu.
Čtvrtek dále přinese dvě pásma Filmařů ve zbrani. Významný host „filmovky“ Aki Kaurismäki se objeví v rámci promítání svého snímku Juha. Propojení filmu a živé hudby nabídne projekce filmu Kreutzerova sonáta, snímek Gustava Machatého doprovodí bubeník Pavel Fajt. Kromě toho vystoupí na Music Stage LFŠ brněnská skupina Květy a teplická kapela Už jsme doma. Celý program naleznete zde.

Včerejší den patřil ve filmové škole také promítání první české digitálně restaurované filmové kopie. Vláčilovu Markétu Lazarovou z roku 1967 uvedli ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla, Ivo Marák, zástupce společnosti UPP, která měla na starosti restaurování filmu, a Pavel Rejholec, který dohlížel na restaurování zvuku.