Das Filmfest: německy mluvené filmy až pod nos

Praha – Na nejzajímavější hrané a dokumentární snímky z poslední doby, mnohé uváděné na letošním Berlinale, sází dramaturgie festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. Pátý ročník přehlídky zavedené po čtyři roky pod názvem Der Film se pod novou hlavičkou koná od 6. do 10. října v pražských kinech Lucerna a Evald, následně se tradičně přesune do brněnského Kina Art. Festival, který letos poprvé nabídne i doprovodný program, uvede během zahajovacího večera i nejnovější snímek Juraje Herze Habermannův mlýn, odehrávající se v Sudetech 40. let.

Das Filmfest nabízí vybraná díla z německé, rakouské a švýcarské filmové produkce rozdělené do čtyř sekcí. Organizátoři očekávají, že vzhledem ke snímkům, které publikum preferovalo v minulých ročnících, bude na letošním Filmfestu k nejvyhledávanějším patřit sekce Na hraně / Am Limit. Zařazeny jsou do ní snímky zabývající se životem „na hraně“ společnosti i za hranicemi konvencí.

Sekce Na hraně nabídne Portrét německých alkoholiků nebo profil tří berlínských prostitutek Frauenzimmer. „Ohromný divácký potenciál má rovněž rakouské drama Der Räuber o reálné postavě maratonského běžce a bankovního lupiče v jedné osobě - Johannu Rettenbergerovi známém pod přezdívkou Pump-gun Ronnie,“ upozornila Klára Konečná z Goethe-Institutu Prag. Snímek s českým názvem Lupič byl vybrán pro zahajovací projekci festivalu.

Nejzávažnější téma z historického pohledu nabídnou v sekci Na hraně dva filmy věnované jedné z hlavních postav nacistické filmové propagandy Veita Harlana. Před sedmdesáti lety natočil antisemitský film Žid Süss, za který byl dvakrát obžalován za zločin proti lidskosti. Ve stejnojmenném hraném filmu s podtitulem Film bez svědomí líčí s odstupem režisér Oskar Roehler historii tohoto štvavého propagandistického kusu. Das Filmfest uvede i tematicky související dokumentární snímek Harlan – Ve stínu Žida Süsse režiséra Felixe Moellera.

Sekce IFFI Fokus Tirol se bude držet uvnitř hranic regionu Tyrolských Alp. „Na pozadí drsného života pod vrcholky alpských velikánů ukáže, jak tvrdá, překvapivá a kontrastující s idylickou přírodou může být realita,“ doplnila Elisabeth Marinkovičová z Rakouského kulturního fóra. Její slova potvrzuje například film Březen, v němž se tři přátele vydávají nejen na hranici svých možností, ale společnou sebevraždou je překračují, nebo film Občanská výchova pojednávající také o trojici kamarádů, kteří svérázně protestují proti nerovnému rozdělení bohatství ve světě.

Snímky v sekci MusikMania vzdávají hold hudbě a tanci. Největším tahákem by mohla být úspěšná komedie Soul Kitchen německého režiséra Fatiha Akina. Diváky přivede do řecké restaurace v Hamburku, kde vzniká originální hudební scéna a porotu i publikum nadchla už při svém uvedení na festivalu v Benátkách. Akin je autorem také snímku nazvaného Zvuk Istanbulu, v němž se vydal na východ, aby vytvořil portrét tohoto multikulturního místa prostřednictvím jeho hudby.

V sekci MusikMania zazní různé hudební žánry. Hip hopem je protknut život dvou mladých libanonských bratrů ve snímku Neukölln Unlimited, naopak rokenrol klíčí v srdci malé holčičky ve filmu A je tu Lola! Pianomania představuje kouzelný svět ladiče pián a jeho cestu za dokonalým zvukem a tancem ztvárněnou vášeň k folklóru si diváci budou moci vychutnat ve snímku Bödälä – Dance the Rhythm.

Noc krátkých filmů, poslední ze čtyř sekcí, nabízí směs krátkých hraných filmů, dokumentárních snímků, filmových esejí a experimentů. Reflektuje pohled třinácti režisérů na dnešní Německo, a to abstraktně či konkrétně a svobodně ve volbě formátu i obsahu.  

  • Lupič zdroj: Goethe-Institut Prag / Das Filmfest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200026.jpg
  • Občanská výchova zdroj: Goethe-Institut Prag / Das Filmfest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200027.jpg
  • Neukölln Unlimited zdroj: Goethe-Institut Prag / Das Filmfest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200029.jpg