The Residents ani v Česku neuvidíte, zato uslyšíte

Olomouc – Olomoucká Galerie Caesar otevřela retrospektivní výstavu The Residents (do 29. října), která představuje filmy, videoklipy, fotografie i třeba návrhy obalů desek či koncertních scén této avantgardní americké kapely. Její vystoupení jsou založeny na tajuplnosti a důsledné anonymitě, svou totožnost skrývají za různé masky. Tváře neodtajní sice ani v Olomouci, 20. října ale v rámci doprovodného programu k výstavě zahraje v Moravském divadle zpěvák The Residents Randy s kapelou Už jsme doma, která s americkou skupinou spolupracuje. Originální The Residents vystoupí 19. listopadu v Praze.

Kapela se proslavila nejen experimentálním a zejména inovátorským přístupem na svých jedinečných deskách, ale i experimenty s novými médii. The Residents jsou například označováni za autory prvního videoklipu v dějinách hudby a jsou řazeni mezi průkopníky videoartu. Jejich dílo je dnes součástí sbírek MoMA, jako jedni z prvních také přišli s propracovaným CD-romem (Freak Show).

Členové skupiny po celou dobu své téměř čtyřicetileté existence důsledně tají svou identitu. Skrývají se za masky, nejčastěji v podobě obrovské oční bulvy s cylindrem. „Anonymita jim mimo jiné poskytuje alibi, nemusí se hádat jako stárnoucí rockové hvězdy, kdo poskytl více rozhovorů a kdo je důležitější,“ domnívá se Miroslav Schubert z Galerie Caesar. Kapela patří ke světové špičce, přestože nebyla nucena v minulosti udělat jediný rozhovor ani v jednom z hudebních časopisů se neobjevilo foto kteréhokoliv z členů.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

The Residents také nikdy neučinili jediný kompromis směrem ke komerční sféře. Patří k nejuznávanějším formacím pohybujícím se na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění. Jejich ojedinělá živá vystoupení jsou směsicí hudebního a vizuálního vjemu, performance.

V Česku jako (už jsme) doma

V Česku se skupina objevila několikrát, například v roce 1995 v pražském Divadle Archa režírovala divadelní představení The Frak Show. Spolupráce byla vyústěním kontaktu mezi americkou kapelou a českou skupinou Už jsme doma, která The Residents dokonce navštívila o tři roky dříve v jejich studiu v San Francisku. Ani UJD ale prý nemůže s jistotou tvrdit, že lidé, s nimiž se potkali, byli skuteční členové The Residents, ne pouze nastrčení figuranti.

Naposledy v Praze vystupovali v listopadu 2008, skoro na den přesně o dva roky později se opět za přísného utajení představí českému publiku. Na koncertě v Arše zahrají 19. listopadu skladby ze svého nového CD The Talking Light.

  • The Residents zdroj: The Residents / The Cryptic Corporation http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200071.jpg
  • The Residents zdroj: The Residents / The Cryptic Corporation http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200064.jpg
  • The Residents / The Talking Light zdroj: Divadlo Archa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200072.jpg