Tourfilm - letos šimpanzi a jiná zvířena

Karlovy Vary - Začal 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu turistických filmů Tourfilm 2010. Je nejstarším festivalem svého druhu na světě. Letos nabízí 600 filmů ze 135 zemí světa. Podle organizátorů mají o přehlídku stále větší zájem i televizní společnosti. Hlavním hostem festivalu je letos hvězda britské dokumentaristiky Charlotte Uhlenbroeková. Narodila se v Londýně, ale dětství prožila v africké Ghaně a v Nepálu. Po vystudování zoologie žila čtyři roky v Gombských lesích v Tanzanii mezi divokými šimpanzi. Napsala a natočila o nich řadu dokumentů pro britskou televizi BBC.

„Snažila jsem se být v roli pozorovatelky, to znamená, že jsem se šimpanzi nekomunikovala, sledovala jsem jejich život. Největší zážitek pro mne bylo vidět porod malého šimpanze,“ prozradile něco ze svého pobytu mezi opicemi dokumentaristka.

Charlotte Uhlenbroeková je v Česku poprvé. Kromě Karlových Varů chce zavítat i do Prahy, kde by ráda viděla víc než jen běžné turistické památky. „Dozvěděla jsem se, že gorily v pražské zoo používají a vyrábějí nástroje, a to je něco, co mě moc zajímá,“ svěřila se Uhlenbroeková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

O svých cestách po světě na Tourfilmu vyprávějí i čeští dobrodruzi. Pravidelně se do Karlových Varů vrací cestovatelská legenda Miloslav Stingl, který tu letos slaví své osmdesátiny. „Cestoval jsem doteď a chci hned po novém roce opět vyrazit do světa, pokud mi samozřejmě zdraví dovolí,“ lakonicky shrnul plány Stingl.

Všechny projekce a přednášky na Tourfilmu jsou pro veřejnost přístupné zdarma. V dramaturgii festivalu je letos hned několik novinek. Vzhledem k velkému počtu přihlášených snímků a zemí jsou snímky členěny podle světadílů. Díky tomu o nich budou mít diváci lepší přehled. Aby byl program více dostupnější veřejnosti, bude se většina dopoledních projekcí opakovat ještě v odpoledních hodinách. Letos se mezi snímky poprvé objeví rovněž produkce společností National Geografic nebo Travel Channel.

  • Charlotte Uhlenbroeková na festivalu Tourfilm 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200193.jpg
  • Miloslav Stingl na festivalu Tourfilm 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200198.jpg
  • Tourfilm 2010 zdroj: Tourfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200195.jpg