Praha si přijela pro Slovanskou epopej

Praha / Moravský Krumlov - Do zámku v Moravském Krumlově dorazili dnes ráno zástupci Prahy, aby zahájili stěhování Slovanské epopeje. Balení prvních obrazů z kolekce dvaceti rozměrných pláten malíře Alfonse Muchy začalo už dnes. Stěhování obrazů bude velmi náročné, odborníci předpokládají, že potrvá několik týdnů. Pro manipulaci budou zřejmě platit přísnější pravidla, ministerstvo kultury se totiž rozhodlo epopej prohlásit kulturní památkou. U každého z obrazů bude nutné postavit lešení a z něj jej pak svěsit dolů na zem. Tam začne pomalé namotávání plátna do speciálního tubusu. Podle původních plánů se měly odvážet po třech a pěti kusech. Stěhování epopeje doprovázel dnes protest desítek lidí před krumlovským zámkem, protestoval také jihomoravský hejtman Michal Hašek, který Prahu vyzval, aby v odvozu obrazů nepokračovala.

Do Rytířského sálu zámku, kde je dílo bezmála 60 let vystaveno, přijel se skupinkou zástupců Prahy i radní Ondřej Pecha a ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Dorazili, když si epopej prohlížely výpravy školáků. „Dorazilo deset lidí. Stěhování epopeje již není věcí Moravského Krumlova, ale Prahy, popřípadě Muchových potomků,“ řekl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý.

V současné době běží patnáctidenní správní lhůta k rozhodnutí ministerstva kultury o prohlášení Slovanské epopeje kulturní památkou. Právní moci by rozhodnutí mělo nabýt na konci příštího týden. Přestože by to pro Prahu znamenalo další nároky při stěhování Muchových obrazů, hlavní město změnu vítá. „Pro nás to znamená, že se opravdu o ní máme pečlivěji starat a vystavit ji v odpovídajících podmínkách,“ uvedl radní pro oblast kultury Ondřej Pecha. Na zacházení s obrazy budou podle něj muset dohlížet památkáři. „Bude panovat přísnější režim, který ale již teď dodržujeme,“ dodal. 

Výzva hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška

„Vyzývám Prahu a její představitele, jmenovitě primátora Pavla Béma a radního Jiřího Pechu, aby s ohledem na končící mandát městské reprezentace, který se počítá už pouze na dny a hodiny, nečinili žádné nevratné kroky k Epopeji, včetně jejího odvozu z Moravského Krumlova do Prahy. Prosím všechny moravské patrioty, aby vyjádřili svůj názor na rychle a podle mě bohužel definitivní odstěhování Slovanské Epopeje z Krumlova do Prahy, které aktuálně hrozí. Nebudu předjímat výsledek sporu o vlastnictví Muchova díla, ale právě pro nejasnost této významné okolnosti varuji před zbrklostí, která přinese řadu emocí a poškodí roky budované vztahy a komunikaci mezi jižní Moravou a Prahou. Arogance moci není na místě, pojďme s chladnými hlavami jednat.“

Ředitel GHMP Milan Bufka na začátku stěhování prohlásil:

„Hrubý odhad je, že by stěhování mělo trvat dva až tři týdny. Výstavu bychom pak chtěli veřejnosti zpřístupnit v první polovině prosince tohoto roku. Když jsme dnes přijeli do Moravského Krumlova, byli jsme překvapeni, že město nasmlouvovalo prohlídky i na dnešní den, přestože starosta Krumlova byl informován o tom, že by dnes měly přípravné práce ke stěhování začít. Snažili jsme se proto skloubit obě činnosti, ale ukázalo se to jako neprůchodné a po následné dohodě s ředitelem místního kulturního střediska a s místostarostou jsme zámek pro veřejnost uzavřeli. Pochopitelně, že akce neprobíhá se souhlasem občanů Moravského Krumlova, ale s tím se nedá nic dělat.“

Podle dohody mezi Moravským Krumlovem a Prahou by Muchovy obrazy měly v sále vystřídat jiná díla z depozitáře pražské galerie. Sál má město pronajato od slovenské společnosti Incheba, která jej vlastní a nyní jej nabízí k prodeji.

Záměr přestěhovat dílo do Prahy vyvolal vlnu nevole. Petici proti tomu podepsalo 6 000 lidí, desítky odpůrců protestovaly i dnes před krumlovským zámkem. Stejně jako Muchův vnuk John upozorňují, že Praha nepostavila pro epopej speciální výstavní pavilon, čímž údajně nenaplnila podmínky darovací smlouvy, za nichž dílo získala. Proto je smlouva podle Johna Muchy neplatná.

O vydání epopeje, ale pouze na dobu jejího plánovaného vystavení do 31. května 2011 v Praze, rozhodl v uplynulých dnech znojemský okresní soud. S dílem se ale nesmělo manipulovat. Zapovídalo to předběžné opatření Moravského Krumlova. To ovšem ve středu zrušil jihomoravský krajský úřad.

O celé situaci jedná na svém dnešním mimořádném zasedání Rada Jihomoravského kraje. Podle všech politických stran v krajském zastupitelstvu by dílo mělo zůstat i nadále v Krumlově, který má na něj „nepochybné morální právo“.