Východočeská galerie snad nepadne

Pardubice - Ministr kultury Jiří Besser navštívil Pardubice, aby tam řešil problematiku uzavřené Východočeské galerie. Po jeho návštěvě má galerie větší šanci na to, že dostane vyšší státní dotace na opravy svých objektů. Ministerstvo před časem projekt pozastavilo. Kraj měl původně slíbeno, že dostane 177 milionů korun na opravu Domu U Jonáše a objekty na zámku. Z celé sumy nakonec zbylo 27 milionů korun a galerie by mohla opravit jen to nejnutnější. Ministr zástupcům kraje a galerie přislíbil, že se pokusí vyjednat ještě zhruba dalších 100 milionů korun.

„Takovýto výsledek jsem ani nečekala. O jednu třetinu dojde k redukci finančních prostředků a samozřejmě dojde k redukci projektu. Ale galerie projde celkovou rekonstrukcí, jak bylo původně plánováno. Zhruba 15 % by tedy měl uhradit Pardubický kraj a zřejmě se budou hledat další zdroje,“ řekla ředitelka galerie Simona Vladíková.

„Během dvou diskuzí se nám podařilo snížit náklady o 50 milionů a troufám si říct, že galerie tím neutrpí,“ prohlásil po jednání ministr Jiří Besser.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Ministr slíbil, že v druhé polovině listopadu bude mít čas se našimi dotacemi zabývat. Předpokládám, že pak se sejde politická reprezentace, my zatím budeme připravovat projekt v redukované verzi,“ řekla Vladíková.

Především hospodářské objekty na zámku jsou v havarijním stavu. Dům U Jonáše byl opravený jako zázemí pro kanceláře, a není proto příliš vhodný pro výstavy. S opravami galerie se začne ještě letos. Dům U Jonáše by měl být opět přístupný v polovině příštího roku, zámecké objekty zhruba koncem roku 2012.

  • Jiří Besser v Pardubicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201455.jpg
  • Východočeská galerie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201454.jpg
Vydáno pod