Carlos Santana rozezvučil O2 arenu

Praha - Po šesti letech přivítali dnes večer čeští fanoušci v pražské O2 areně kytarového mága Carlose Santanu. Zpěvák a skladatel mexického původu do České republiky přijel v rámci turné Universal Tone Tour, na němž propaguje reedici své nejúspěšnější desky Supernatural. Stejně jako na ostatních zastávkách svého turné vystoupil třiašedesátiletý hudebník bez předkapely. Santana za svoji kariéru dosud prodal více než 60 milionů alb a živě zahrál před více než 30 miliony fanoušky. Jeho koncert v 02 areně nabídl průřez celou jeho 40letou tvorbou.

„Před šesti lety jsem na jeho koncertě byl. Při vší úctě, i když je to 15. nejlepší kytarista na světě, podle časopisu Rolling Stone, osobně mi jedno vystoupení stačí. Je to sice fenomenální hráč, který kombinuje různé hudební žánry, ale on má vlastně neměnný model. Působí spíš jako dokonalý stroj, který ničím novým nepřekvapí. Ale předpokládám, že koncert bude zajímavý už proto, že se Santana nachází ve výborné kondici a také propaguje nové album, které je v USA velice komerčně úspěšné. Rozhodně ti, kteří ještě Santanu neviděli, by si tuto příležitost neměli nechat ujít,“ prohlásil v pořadu Před polednem ČT24 hudební publicista Jan Rejžek.

Carlos Santana:

„Nejlepší hudba je ta, která otevírá lidská srdce jako květiny, a lidé si pak myslí, že jsou orli namísto krocanů. To je to, proč hudba existuje a proč každé ráno vstávám. To je ten obrovský cíl.“

Santana zazářil už na legendárním festivalu Woodstock v roce 1969 a proslavil se v 70. letech hity jako Black Magic Woman či Oye Como Va. V roce 1999 slavil jeden z největších comebacků v dějinách populární hudby s albem Supernatural, které při udělování cen Grammy získalo osm ocenění. Nedlouho před pražským koncertem vydal Santana album vlastních verzí slavných rockových skladeb. Třiašedesátiletý hudební veterán vybral hity svých vrstevníků - kapel Rolling Stones, The Doors nebo Led Zeppelin.

Od ostatních interpretů se od počátku kariéry kromě kytarového umění odlišoval zejména užíváním různých exotických nástrojů. Spolupracoval s mnoha slavnými muzikanty, nechyběli mezi nimi kytaristé Eric Clapton a John McLaughlin a zpěváci Plácido Domingo nebo Lauryn Hillová. Originální Santanův kytarový projev na koncertech umocňuje jeho jedinečná doprovodná kapela.

Hudebník podle svých slov v současné době prožívá jedno z nejšťastnějších období. Svůj podíl na tom jistě má jeho vztah s o třináct let mladší bubenicí Cindy Blackmanovou, kterou si hodlá vzít 19. prosince na havajském ostrově Maui. 

„Všechno je úplně nové, čerstvé a nedotčené, plné čistoty a nevinnosti,“ nechal se slyšet slavný muzikant. Santana se poprvé oženil v roce 1973 s Deborah Kingovou, s níž má dvě dcery a syna Salvadora. Jejich svazek se v roce 2007 rozpadl.

Carlos Santana
Zdroj: ČT24/Santana.com
Vydáno pod