Jů, Hele, Studio Kamarád slaví třicet let

Praha - Legendární postavičky Jů a Hele slaví třicáté narozeniny. Pořady pro děti vždy patřily k oblíbeným televizním formátům. Málokterý ale dosáhl takové popularity jako jejich Studio Kamarád. „Myslím, že Jůheláci byli velmi výrazní. Přišli s tím, že se dětem nemusí jenom něco ukazovat, ale že jim jde i něco říkat,“ vysvětluje úspěch pořadu Jiří Chalupa, dramaturg Centra tvorby pro děti a mládež ČT a jeden z tvůrců Studia Kamarád. „Jsou to kontaktní figury, vždy jako by čekaly na odezvu dítěte,“ dodává k otázce, proč zrovna dvě plyšové potvůrky ovládly nedělní rána.

„Televize vysílala pro děti, ale jenom takové segmenty, jednotlivé pořádečky, a najednou tady byl dvouhodinový prostor. Tak si lidé, kteří tehdy v redakci byli, Míla Doubrava, Andula Jurásková, Olda Janota, Káťa Krejčí a další, říkali, jak s tím naložit. A připadalo nám málo, aby to moderoval jenom člověk. Přišlo se na to, že by bylo optimální zkusit to s nějakými neurčitými panáky, ani člověk ani medvěd,“ vzpomíná Chalupa na vznik Studia Kamarád.

Mimo postaviček Jů a Hele vystupovaly ve Studiu Kamarád také další figurky: výrazní a oblíbení byli hlavně Muf supermuf a Harry Šouman. „Byl záměr, aby byli velcí. A kdyby takhle velcí byli voděni jako maňásci, to by ani nešlo,“ vysvětluje Chalupa, proč se rozhodli využít princip černého divadla.

„Loutkáři, kteří vodí tyhle postavičky, to jsou skutečně velicí profesionálové a těm bych chtěl vzdát hold a díky, protože oni vlastně vůbec nejsou vidět, ale jsou sakramentsky na tom znát, jak to dokonale umí vodit,“ říká Jiří Lábus, který propůjčil hlas postavě Jů. Jeho partnera Hele namlouvá Ota Jirák.

Program Studia Kamarád se obvykle skládal z uvítání, krátké pohádky, několika rozhovorů, zábavného pořadu a pohádky nebo pohádkového seriálu.

"Být určitý je vždycky slabina,

to už každý ví, jací jste. Kdežto oni jsou naprosto neurčití, také jsou neutra, oslovují se ve třetí osobě," říká Jiří Chalupa.

S nápadem na postavičky přišel Stanislav Holý a s konečnou podobou figur mu pomohli manželé Lhotákovi. Úspěch tehdejšího Studia Kamarád byl veliký a trval několik let.

Koncem osmdesátých let se ale Jůheláci na čas z obrazovky vytratili, po listopadu 1989 se opět vrátili, aby po osmi letech opět zmizeli.

V polovině dekády se ovšem na obrazovky vrátili. Jů a Hele už nemoderovali celý pořad, Edův pohádkový balík, ale měli tam své uzavřené scénky. Hlavním moderátorem byla postava kohouta Edy, kterou mluvil Lumír Olšovský. V současnosti Česká televize vysílá pořad pro děti Hřiště 7.