Festival Oty Hofmana nejvíce zaujal „hřích“ ČT

Ostrov (Karlovarsko) - Nejúspěšnějším snímkem letošního 42. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově je inscenace České televize Hřích profesora Sodomky. Film režiséra Zdeňka Zelenky obdržel dvě hlavní ceny, a to Cenu Oty Hofmana za nejlepší dílo v kategorii děl určených mládeži od 13 do 18 let, kterou uděluje odborná porota, a Křišťálový šaton, jímž snímek ocenila ve stejné kategorii i porota složená z dětí a mládeže. Velký úspěch sklidily i pohádky.

Přehlídka, letos s podtitulem Dětství před kamerou, byla již tradičně věnována tuzemské tvorbě. Do soutěže bylo přihlášeno osm snímků – pět televizních, natočených převážně v (ko)produkci České televize, a tři filmy klasické.

Snímek Hřích profesora Sodomky z detektivního cyklu Ach, ty vraždy!, který Česká televize odvysílá v neděli 31. října, byl porotci oceněn především za komediální ztvárnění detektivního žánru pro mládež. Hlavní roli si v něm zahrála Jiřina Bohdalová. Favorizovaný film Kuky se vrací Jana Svěráka získal od odborné poroty ocenění za novátorský přístup k tvorbě určené dětskému divákovi, u dětské poroty však příliš nezabodoval.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Křišťálový šaton pro nejlepší snímek v kategorii do 12 let byl udělen filmu Láska rohatá režiséra Hynka Bočana. Do velmi záporné role zlé a chamtivé paničky obsadil režisér herečku Naďu Konvalinkovou, která přijela do Ostrova převzít cenu pro tvůrce úspěšné pohádky. Z ocenění měla upřímnou radost: „Jestliže nás ocenily děti, tak to je pro mě to nejvíc, co mohlo být.“

V Ostrově se oceňovaly také nejlepší výkony mladých herců. Zlatého dudka za nejlepší dívčí herecký výkon získala Petra Šimberová za roli Adélky ve filmu Dům U Zlatého úsvitu režiséra Pavla Jandourka. Stejný film vynesl Zlatého dudka také nejlepšímu chlapeckému hereckému výkonu, a to pro Štěpána Krtičku. Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem získal letos Nedodržený slib režiséra Jiřího Chlumského a čestné uznání Samuel Spišák za přesvědčivé ztvárnění hlavní role v tomto filmu.

Projekce v Ostrově a v několika dalších městech vidělo zhruba 10 000 diváků, což je přibližně na úrovni roku 2009. Možnost hlasovat o filmech mělo i publikum. Nejvíce hlasů a Cenu dětského diváka získal film režisérky Zuzany Zemanové Kouzelná tetička Valentýna: „Je to o popletené kouzelnici, která omylem zakleje svého snoubence do podoby osla. Zároveň jsme se snažili akcentovat to, že je to o síle slova,“ popisuje snímek Markéta Hoskovcová, dramaturgyně filmu.

Mezi dospělými porotci letos zasedli Václav Vorlíček a herečka Sandra Pogodová, spisovatelka a dokumentaristka Simona Oktábcová, Dušan Kukal a pedagog Radim Wolák. Ostrovskému festivalu se zatím daří držet rozpočet ve výši 1,5 milionu korun, přičemž třetinu této částky pravidelně poskytuje město. Festival letos probíhal od 12. do 15. října.