Švandovo divadlo vstupuje do nové epochy

Praha – Novým uměleckým šéfem pražského Švandova divadla se stal dramatik a režisér Dodo Gombár, několikanásobný držitel prestižní Ceny Alfréda Radoka. Divadlo, jež nebylo v poslední době příliš vidět, tak vstupuje do nové epochy. Dodo Gombár přišel s velkorysým uměleckým plánem, jenž by měl divadlo, v porevoluční době známé jako Labyrint, vrátit zpět na pražskou divadelní mapu.

Trnavský rodák Dodo Gombár patří k nejvýraznějším divadelním režisérům mladší generace. Smíchovská scéna vstupuje pod jeho vedením do nové epochy. „Jestli Švandovo divadlo něco potřebuje, tak je to osobitý režisérský rukopis. Dodo Gombár tam udělal dvě inscenace a ty rukopis mají. V tomto ohledu je správné, že tam Doda pozvali, aby jim nějaký ten řád dal,“ poznamenává divadelní kritik Vladimír Hulec.

Premiérově se chce představit s monumentálním dramatem Merlin německého dramatika Tankreda Dorsta, který slavnou artušovskou legendu vypráví z perspektivy 20. století. Diváky zavádí na pomezí snu a reality, podivného zdání, kde čas ztrácí na významu. Smíchovská scéna uvedla tento text zatím v největším rozsahu, v jakém kdy byl v Česku inscenován. Gombár ke hře přistoupil moderně, navíc ji rozdělil do dvou částí. Ta druhá se na jevišti objeví 11. prosince, o týden později budou obě inscenace uvedeny v jediný den, a to v sobotu 18. prosince. Mělo by to být během celého dne, jakéhosi divadelního svátku.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Režisér Dodo Gombár přizval ke spolupráci nejen hostující herce, například Csongora Kassaie, kterého obsadil do titulní role, ale i zpěváka Ondřeje Rumla, houslistku Gabrielu Vermelho, tanečnici Lindu Fernandez Saezovou, stepaře Jana Bursu a hudebníka Romana Holého. Ze smíchovského souboru obsadil například Kamila Halbicha, Roberta Jaškówa, Petru Hřebíčkovou, Kristýnu Frejovou a Stanislava Šárského.

Pod uměleckým vedením Doda Gombára se lze těšit na novou tvář Švandova divadla. „Sledoval jsem období jeho uměleckého šéfování ve Zlíně, kde to divadlo evidentně pozvedl, dokázal ho dramaturgicky vyprofilovat a pozvat zajímavé režijní hosty,“ dodává ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek.

Dalším ambiciózním plánem této sezony má být divadelní adaptace kontroverzní prózy Mariuszce Szczygiela Gottland.