Spací vady - hra o ženách v mezipatře

Praha - Pražské Divadlo Na zábradlí uvedlo premiéru hry spisovatelky Radky Denemarkové Spací vady. Hlavními postavami příběhu, s nimiž si po smrti nikdo neví rady, a proto uvízly v jakémsi mezipatře, jsou spisovatelky Sylvia Plathová (1932-1963), Virginia Woolfová (1882-1941) a Ivana, zvaná Madam T. Živily se psaním, teď z listů svých knih vaří, šijí, tapetují a čekají, až někdo zavolá jejich jméno, až někomu blízkému budou skutečně chybět.

„Groteska Spací vady je o ženách v proměnách 20. století, o potřebě snášenlivosti, o (ne)schopnosti žít v těsné blízkosti jiného živého těla, o tom, co znamená žít svůj život a jak se vyrovnat se ztrátou blízkých lidí, kdy řada otázek už zůstane navždy nezodpovězených. S otevřeností, palčivostí i s odzbrojujícím štiplavým humorem se hrdinky vzájemně nutí rekapitulovat své životy,“ uvedla o inscenaci dramaturgyně Ivana Slámová.

Role tří rozdílných a přesto v mnohých ohledech stejných žen byly svěřeny silným hereckým osobnostem Divadla Na zábradlí. Jako americká básnířka a spisovatelka Sylvia Plathová se po mateřské pauze na jeviště vrátila Magdaléna Sidonová. Marie Spurná se představila v roli Virginie Woolfové. V roli Ivany, zvané Madam T, která prý byla inspirována Ivanou Trumpovou, poprvé na jeviště Divadla Na zábradlí vstoupila slovenská herečka Jana Hubinská. Tu mohou diváci znát ze seriálu České televize Zdivočelá země. Celkem ztvárnily sedm postav.

Inscenaci nastudovala režisérka Slobodanka Radunová, absolventka hrané režie na pražské Filmové a televizní fakultě. Natočila řadu krátkých televizních dokumentů, jeden videoklip a několik reklam. Nejbližší reprízy inscenace budou 25. a 30. října.

V textu Radky Denamarkové jsou to ženy, které v prostoru mezi nebem a zemí rekapitulují všechny role, které jako manželky, milenky, matky a spisovatelky ve svých životech hrály, proč a za jakou cenu. „Námětem hry jsou otázky, co to znamená narodit se v kůži ženy, být spisovatelkou a jak se vyrovnat se ztrátou blízkých lidí. Hru jsem psala o sobě, vše se odehrává v groteskní nadsázce. Je komedií o vážných věcech. Zároveň je to hra nemilosrdná, protože se pravdy nebojím,“ charakterizovala Denemarková svůj text.

Radka Denemarková

Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy působila jako vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu Akademie věd a byla lektorkou a dramaturgyní Divadla Na zábradlí. Publikovala monografii divadelního a filmového režiséra Evalda Schorma, redigovala sborník Zlatá šedesátá, je autorkou románů A já pořád kdo to tluče, Peníze od Hitlera a rozsáhlého faktografického románu Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla; za poslední dvě jmenovaná díla získala ceny Magnesia Litera.

  • Spací vady / Marie Spurná a Jana Hubinská zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2039/203839.jpg
  • Spací vady / Magdaléna Sidonová a Marie Spurná zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2039/203833.jpg