Konec Wanastowek? P.B.Ch. opustil Kodyma

Praha - Baskytarista Petr Břetislav Chovanec vystupující jako P.B.Ch. ukončil své působení ve skupině Wanastowi Vjecy. Spoluzakladatel úspěšné formace, která se v první polovině 90. let stala idolem náctiletých, se chce v budoucnu zaměřit na své hudební projekty, jako je tvorba filmové hudby. Skupina to dnes oznámila na svých webových stránkách. Z prohlášení nevyplývá, zda odchod P.B.Ch. znamená konec činnosti populárních Wanastowek. „P.B.Ch. touto cestou přeje Wanastowým Vjecem, Robertovi, hodně dalších úspěchů,“ píše se bez bližších podrobností na stránkách kapely.

Wanastowi Vjecy naposledy vystoupily na turné před dvěma lety. Zakladatele „Wanastowek“ a členy skupiny Lucie - Kodyma a P.B.Ch. - doprovodili kytarista Tomáš Vartecký a bubeník Martin Vajgl. Skupina během turné na koncertu v Praze od své vydavatelské firmy převzala platinovou desku za prodej dvojalba nazvaného Best of, jež vydala ke svým 20. narozeninám. Podle firmy Universal se jej prodalo přes 30 tisíc kusů.

Wanastowi Vjecy vznikly v Praze v březnu 1988 pouze jako studiová punková kapela. V první polovině devadesátých let však excelovaly a patřily k nejpopulárnějším souborům na scéně domácí pop-music. Alba Tak mi to teda nandey z roku 1991 a Lži, sex & prachy z roku 1993 vévodila českým hitparádám, skupina vyprodávala největší haly.

Později vydaly Wanastowi Vjecy desky Divnoalbum, Andělé, 333 stříbrnejch stříkaček, Hračky a v roce 2006 Torpédo. Po turné v roce 1998 se skupina odmlčela na dlouhých devět let. Wanastowi Vjecy prodaly přes 726 000 nosičů. V prodejích jim v dobách jejich největší slávy mohli z českých kapel a zpěváků konkurovat jen Daniel Landa a skupina Kabát.

Vydáno pod