Hobit má nejistou budoucnost a jisté obsazení

Los Angeles - Filmová adaptace fantasy příběhu Hobit britského spisovatele J. R. R. Tolkiena, kterou provází řada sporů a nejasností - včetně toho, kde by se mělo natáčet - dostala alespoň jeden pevný bod. Režisér Peter Jackson oznámil, kdo se objeví v hlavních rolích. V dvoudílném Hobitovi, který dějově předchází trilogii Pán prstenů, si podle jeho prohlášení zahraje titulní roli Bilba Pytlíka Martin Freeman a Richard Armitage se objeví v roli trpaslíka Thorina Pavézy.

Jackson uvedl, že Freeman je „přesně jako Bilbo a já jsem nesmírně hrdý, že mohu oznámit, že je naším Hobitem.“ Slova chvály měl i pro Armitage, který je podle něj „jedním z nejúžasnějších a nejdynamičtějších herců objevujících se nyní na plátně“. V rolích dalších trpaslíků z výpravy se objeví Rob Kazinsky, Aidan Turner, Graham McTavish, John Callen, Stephen Hunter, Mark Hadlow a Peter Hambleton.

V uplynulých týdnech provázely produkci Hobita problémy s hereckými odborovými svazy, které vyhlásily její bojkot, jímž se snažily společnosti Warner Bros. a Jacksonovu Wingnut Films přimět, aby s nimi vyjednaly podmínky zaměstnání pro nezávislé umělce na Novém Zélandu. Právě Nový Zéland byl vybrán jako natáčecí místo poté, co Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů nastartovala novozélandský filmový průmysl a podnítila zájem turistů o tuto zemi.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Hobit v ČR?

Situace se natolik vyhrotila, že ve čtvrtek společnost Warner Bros. pohrozila přesunutím produkce do jiné země. Která by to mohla být, zatím jasně řečeno nebylo. Na prvním místě je skloňována Velká Británie, ale padly také zmínky o Kanadě, Austrálii či České republice.

Největší herecké odborové svazy ve čtvrtek bojkot odvolaly, ale experti se obávají, jestli tento krok nepřišel příliš pozdě. Režisér Jackson uvedl, že studio Warner Bros. bude o přeložení produkce do zámoří jednat příští týden.

Přípravy na natáčení dvoudílného snímku trvají deset let. Náklady filmu tvůrci odhadují na půl miliardy dolarů (8,8 miliardy korun). Přispěl k nim také spor o vlastnictví filmových práv; jen samotné právní náklady podle odhadů překročí sumu 100 milionů dolarů. Začít točit by se mělo konečně v příštím roce a premiéry jsou stanoveny na prosinec 2012 a prosinec 2013.

Komiksová adaptace Hobita J. R. R. Tolkiena
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Argo
Vydáno pod