Úlovek mezinárodní soutěže: žralok českého fotografa

Londýn - Čech Patrik Bartuška je jedním z oceněných fotografů letošního ročníku mezinárodní soutěže fotografií o přírodě pořádané časopisem BBC Wildlife Magazine a londýnským Přírodovědným muzeem. Jeho snímek žraloka obklopeného hejnem ryb je vystaven spolu s další stovkou oceněných snímků na výstavě Wildlife Photographer of the Year. Je to pro mě ohromný úspěch, protože jsem amatér a většina účastníků zde jsou profesionálové, uvedl k úspěchu Bartuška. Podle něj jde o zřejmě nejprestižnější světovou soutěž v tomto fotografickém oboru.

Mezi ostatní ocenění se prosadil snímkem nazvaným Příchod z přítmí, který byl vybrán mezi pět nejlepších fotografií v kategorii Podmořský svět. Pořídil ji letos u ústí podmořské jeskyně u South West Rocks v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

„Už jsem u stěny jeskyně čekal asi hodinu, ale žralok se bál bublin, které jsem vypouštěl, takže se nepřibližoval. Nakonec byl několikrát blízko, že jsem si na něj mohl sáhnout, ale pořád to nebylo ono. Už jsem tam byl hodinu, byla mi zima a chtěl jsem se vrátit, když se vynořil z přítmí přímo proti mě a proti světlu od hladiny. Hned jsem věděl, že to byl ideální záběr,“ řekl Bartuška.

Do prestižní soutěže BBC Wildlife Magazine pak poslal celkem 12 snímků, sedm se jich dostalo ve své kategorii do semifinále a Příchod z přítmí s třímetrovým žralokem písečným pak do vítězné pětice.

Sedmatřicetiletý Bartuška fotografuje přírodu pět let, v posledních dvou letech se potápí a až v poslední době začal fotografovat pod vodou. Živí se jako daňový poradce, ale každý rok se snaží udělat si dva měsíce čas na fotografování přírody. Příště se chystá fotografovat na Vánočním ostrově a v Antarktidě.

Celkovým vítězem již 46. ročníku soutěže se letos stal maďarský fotograf Bence Máté za snímek mravenců v kostarické džungli. Do soutěže bylo letos přihlášeno přes 31 tisíc fotografií z 81 zemí. Výstava oceněných fotografií potrvá v Londýně do 11. března, pak bude putovat po dalších zemích.

  • Esa Mälkönen / Veolia Environnement Wildlife Photographerof the Year 2010 (Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year is owned by the Natural History Museum and BBC Wildlife Magazine) autor: Esa Mälkönen / Veolia Environnement Wildlife Ph, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2045/204426.jpg
  • Jim Neiger / Veolia Environnement Wildlife Photographerof the Year 2010 (Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year is owned by the Natural History Museum and BBC Wildlife Magazine) autor: Jim Neiger / Veolia Environnement Wildlife Ph, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2045/204425.jpg