C. k. polní maršálek dal Burianovi hlas

Praha - První film, ve kterém tehdy již populární komik Vlasta Burian promluvil, spatřil světlo světa v roce 1930 pod názvem C. k. polní maršálek. Spolu s režisérem Karlem Lamačem vytvořili dílo, které se ihned stalo populární a zůstalo takové až dodnes. Diváci se hrnuli do kin nejen proto, aby z plátna uslyšeli českou řeč, ale hlavně aby uviděli a uslyšeli Vlastu Buriana, který zde přesvědčivě dokazoval, že teprve dar řeči z něj dělá prvotřídního komika a znamenitého herce.

Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena - komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask.

Filmový přepis překypoval situační komikou i slovním vtipem, umocněným režijními nápady. Film přesvědčivě dokázal, že čeští tvůrci si rychle osvojili nejen novou technologii, ale že našli i adekvátní filmovou řeč. Umělecký úspěch se zde snoubil s mimořádným úspěchem technickým i diváckým. 

Vlasta Burian, vlastním jménem Josef Vlastimil Burian, se narodil 9. dubna 1891 v Liberci. Narodil se libereckému krejčímu, vlastenci a ochotníkovi Antonínu Burianovi a jeho o pět let starší manželce Marii Burianové. Po přestěhování do Prahy Burian kromě sportu začal uplatňovat i své bavičské nadání, zpočátku na večírcích svých přátel. Jeho nadání mu však postupně otevřelo cestu i k veřejnému vystupování. Profesionálně začal vystupovat ve vedlejších rolích velkých divadel Na Vinohradech a ve Švandově divadle. Na doporučení Karla Hašlera, který si povšiml jeho osobnosti, začal působit v různých kabaretech (Rokoko, Červená sedma, Bum, Revoluční scéna, U Deutschů, Montmartr), v nichž se pak již před válkou stal miláčkem místního publika.

V letech 1923–1956 účinkoval ve 4 němých a 36 zvukových filmech, většinou to byly komedie. Jeho prvním filmem byla dnes nedochovaná komedie Tu ten kámen (1923). Po dalších třech němých filmech (Falešná kočička, Lásky Kačenky Strnadové, Milenky starého kriminálníka) jej pro zvukový film objevil režisér Karel Lamač. Natočil s ním komedii C. k. polní maršálek (setník v. v. František Procházka). Ta odstartovala Burianovu hvězdnou kariéru.

Karel Lamač - Režisér, scenárista, střihač, textař, zpěvák a herec se narodil 27. ledna 1897 v Praze do rodiny zámožného košířského lékárníka Karla Lamače st. Odešel ze studií farmacie a elektrotechniky a založil vlastní orchestr, hrál u ochotníků a vystupoval jako salonní kouzelník. Těsně před první světovou válkou se seznámil s filmařskou technikou v Drážďanech. Za 1. světové války působil jako frontový kameraman. Po válce se stal technickým ředitelem laboratoří filmové společnosti Excelsiorfilm a začal úspěšně hrát, režírovat a psát scénáře.  

Spolu s Anny Ondrákovou, kameramanem Otto Hellerem a scenáristou Václavem Wassermanem vytvořil Lamač ve dvacátých letech tzv. „silnou čtyřku českého filmu“. Ve většině jeho filmů hrála jeho nerozlučná partnerka Anny Ondráková. Stál také u zrodu košířských filmových ateliéru Na Kavalírce a berlínské produkční firmy Ondra – Lamač film (založil ji a vedl s Anny Ondrákovou).

  • C. k. polní maršálek (Vlasta Burian) zdroj: ČT
  • Karel Lamač zdroj: Wikipedia