Budoucnost Národní galerie podruhé, nikoli naposled

Praha – Podruhé se dnes na ministerstvu kutry sejde Komise pro otázky galerií, kterou na konci srpna sestavil ministr kultury Jiří Besser. Patnáctičlenná skupina odborníků che přednostně řešit situaci kolem pražské Národní galerie. Podle ministrových představ by komise měla připravit odbornou oponenturu k nyní platné koncepci Národní galerie, kterou od roku 1999 vede Milan Knížák, a připravit tak půdu pro výběr jeho nástupce.

„Problém výběru nového ředitele, který vyhlásil Václav Riedlbauch, byl v tom, že nový ministr kultury nevěděl, jakou koncepci má NG upřednostnit. Teď chce postupovat opačně: chce, aby mu odborníci řekli, kam má galerie směřovat, a podle toho vybere člověka, který ji má dál vést,“ domnívá se Jan Vitvar, vedoucí kulturní rubriky Respektu.

Při prvním zářijovém zasedání přijala komise jako své prioritní poslání pomoci řešit situaci kolem Národní galerie. „Považuji za úspěch, že jsme se velmi brzy shodli na konkrétních krocích, které je třeba rychle udělat a oceňuji profesionální přístup jednotlivých členů komise,“ řekla krátce po prvním zasedání náměstkyně ministra pro kulturní dědictví Anna Matoušková.

Rozhovor s Janem Vitvarem (zdroj: ČT24)

Dvě cesty NG

Hlavním bodem programu na dnešním jednání je rozprava nad základními tezemi nové definice poslání NG, které vypracovali členové skupiny. V komisi zasedají například Vlasta Čiháková-Noshiro ze Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, vedoucí katedry dějin umění a estetiky VŠUP Jindřich Vybíral nebo teoretik výtvarného umění Tomáš Pospiszyl.

„Celý postup prací směřujeme tak, aby šlo o tvůrčí činnost, což nebylo při ustavování podobných komisí v minulosti zvykem, a abychom skutečně mohli dát zájemcům o post ředitele NG dopředu jasný signál. Tady máte zadání od ministerstva kultury podpořené řadou odborníků, přidejte k tomu svá řešení a my vám zaručujeme podporu a stabilitu,“ vysvětlila už dříve Matoušková.

Jan Vitvar se domnívá, že komisi čeká rozhodování mezi dvěma možnostmi směřování galerie: „Jestli má dál fungovat jako muzeum, což je vlastně stávající koncepce, kdy se neupřednostňují výstavy, ale spíše se pečuje o stálé expozice, případně se udělá nějaký velký projekt, jako bude Karel Škréta nebo je současná výstava Od Moneta k Warholovi. Pak je druhá koncepce, podle které by měla galerie produkovat nové pohledy na umění, zvláště současné české.“

Jistota pro Bessera

Druhou koncepci podle Vitvara předložilo při prvním výběrovém řízení vypsaném Václavem Riedlbauchem několik kandidátů. „Ministerstvo ale ve výsledku překvapilo, protože znamenala radikální obrat ve směřování Národní galerie. Ministr kultury Besser si chce nechat potvrdit, že tento radikální obrat, s nímž do jisté míry přišel i vítěz minulého konkursu Jiří Fajt, je oprávněný,“ odhaduje Vitvar.

Nástupce Milana Knížáka by měl být vybrán v průběhu ledna až února příštího roku, do čela NG by měl být nový ředitel jmenován k prvnímu červnu. „Pokud bude výsledek jednání komise podle mého očekávání, tedy že NG se má změnit, pak připadají v úvahu jména, která se v konkursu už objevila, jako Marek Pokorný nebo Jiří Fajt,“ dodává Vitvar, kdo by se podle něho mohl ucházet o ředitelské křeslo. „Bylo by dobré, kdyby komise dala jasný signál, že by bylo vhodné zapojit i lidi ze zahraničí. To by pak Národní galerie měla šanci změnit se z gruntu,“ uzavírá.