Emir Kusturica dostal husu a klíč od Prahy

Praha - Slavný režisér Emir Kusturica zavítal v rámci festivalu Sen letní noci do české metropole. Ve čtvrtek otevřel výstavu fotografií Petra Našice, na kterých je zachycena část natáčení posledního Kusturicova snímku Závěť. Na tiskové konferenci pak dostal od svých příznivců košík s živou husou připomínající scénu z jeho proslulého filmu Černá kočka, bílý kocour a pražský primátor Bohuslav Svoboda mu předal symbolický klíč od metropole. V podvečer srbský režisér, producent a hudebník otevřel další výstavu fotografií v galerii Dea Orch v Kozí ulici, tentokrát je jejich autorem Kusturicův dvorní fotograf Dragan Teodorovič – Zeka. Zároveň se Kusturica během vernisáže setkal se svým profesorem na FAMU Otakarem Vávrou, kterému předal cenu za celoživotní dílo.

Šestapadesátiletý Kusturica byl na základě úspěšných amatérských filmů natočených na střední škole amatérskou filmovou organizací Bosny a Hercegoviny doporučen k přijetí na pražskou FAMU, kterou absolvoval v roce 1978 v ročníku Otakara Vávry. Na kontroverzního filmaře Vávru nedá dopustit. „Profesor Vávra je pro mě vším, co stálo na začátku mé filmové kariéry. Jestli jsem se něco naučil o filmových formách, tak od něho. Byla to velmi emotivní záležitost, vidět stoletého člověka, který mi toho tolik dal. Pokaždé, když jsem režíroval, tak jsem zužitkovával věci, které mne Vávra naučil. Bylo to opravdu nádherné, že jsem mu mohl předat cenu, kterou u nás dáváme těm největším režisérům. Myslím si, že je to poslední z velkých režisérů na světě, který žije,“ prohlásil Kusturica v rozhovoru pro pořad ČT24 Události, komentáře.

Co se označení „kontroverzní“ týká, Kusturica dodal: „Pokud chcete udělat něco zvláštního, skutečného, tak nelze, aby to nebylo kontroverzní. V tom je to drama. Z lidské kontroverznosti vzniká katarze a bez ní kinematografie neexistuje.“

Emir Kusturica hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Dnes vystoupí Kusturica s The No Smoking Orchestra, kde hraje se svým synem Striborem, na pontonu na Vltavě v centru Prahy. Na molu se též představí Dan Bárta a Illustratosphere a další hosté jako skupiny Vrelo, Maxmaber Orkestar a The Spankers. Večer zakončí velký ohňostroj. Vrásky pořadatelům i některým účinkujícím přidělává nepříznivá předpověď počasí. „Slunce zaručit nemohu, ale koncert bude,“ nepřipouští si problémy Kusturica.