Dokumentární Jihlava se nezdá

Jihlava – Sen a dokument – Doc.Dream – se spojil v mottu 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě začíná 26. října slavnostním zahájením v režii herců divadla Vosto5. Po hypnotizérovi, který diváky uvede do společného snu, bude ve světové premiéře uveden nový snímek režisérky Eriky Hníkové Nesvatbov. Festival potrvá do 31. října, slavnostní zakončení o den dříve odvysílá v přímém přenosu program ČT24. Záznam zahajovacího i závěrečného večera bude možné zhlédnout v archivu iVysílání.

„Ve spojení dokumentu a snění je napětí dobře vystihující filmy, které hledáme. Dnešní svět je často strohý, jakoby omezený na ekonomická témata, striktní pravidla a čísla. Vytváří představu, že vše lze naprogramovat a spočítat. Zapomíná na náhody, nepředvídanosti, a především na ideály. Ty jsou přitom základem každého autorského gesta. Jsou obsaženy v každém filmu. I v tom dokumentárním,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka k mottu letošního ročníku. Dokumentárním sněním je inspirovaná i festivalová znělka.

Páteř programu tvoří čtyři soutěžní sekce. Nejstarší jihlavskou soutěžní sekcí je Česká radost, klání domácích dokumentaristů. Letos do ní byly zařazeny například snímky Vše pro dobro světa a Nošovic! režiséra Víta Klusáka, o vesnici, kde vyrostla továrna korejského koncernu Hyundai; a už zmíněný Nesvatbov Eriky Hníkové. Ta natočila dokument o starostovi jedné východoslovenské vesnice a jeho snaze dát dohromady místní třicátníky, kteří ve vesnici zbyli na ocet.

Rozhovor s ředitelem festivalu Markem Hovorkou (zdroj: ČT24)

Uvedeno bude i pokračování časosběrného projektu Evoluce 4 z revoluce, který po zesnulém Pavlu Kouteckém převzal režisér Jan Šikl. Jde o portrét osobností sametové revoluce Jana Rumla, Kryštofa Rímského, Martina Mejstříka a Michaela Kocába (ČT je bude vysílat od 8. listopadu). Novinkou bude i snímek Medvědí ostrovy režiséra a spisovatele Martina Ryšavého, který se s kamerou vydal do Jakutska.

Výběr toho nejlepšího ze světového dokumentu – Opus Bonum – představí i letos široký výběr snímků od otevřeně aktivistických poloh přes společensko-kritické a analyticky uvažující studie až po hypnotické vizuální básně. Spojovacím motivem celé řady filmů je dokumentaristické znepokojení nad ekonomickým a hospodářským stavem současného světa a demonstrativní výzva autorů k jeho proměně.

Tři světové premiéry nabídne sekce Mezi moři, která mapuje dokumentární tendence zemí střední a východní Evropy. Poprvé budou uvedeny Suvenýry lotyšské režisérky Mary Pelecisové žijící v USA. Ptá se, co zůstalo v zásuvkách, skříních či na půdách amerických rodinných domů z války ve Vietnamu. Ihned po uvedení na varšavském festivalu nabídne jihlavský program snímek nazvaný Bad Girls. Cela 77 polského režiséra Janusze Mrozowskiho. Pronikl v něm za zdi ženského vězení, kde nalezl fascinující míru solidarity, vzájemného citu a vstřícnosti mezi vězeňkyněmi.

Sekce Fascinace představí nejpozoruhodnější tvary, jimiž lze ve filmu pracovat s dokumentačním, nalezeným či archivním materiálem. „Chceme ukázat co nejvíce podob, jimiž se film může vztahovat k realitě - od ironických archivních koláží přes zneklidňující záznamy bezpečnostních kamer až po básnivé hry s viděním a rozeznáváním významu,“ uvedla dramaturgyně Andrea Slováková. Mezi 33 soutěžními tituly bude britský snímek s názvem Heliocentrický, který fascinuje hypnotickými časosběrnými záběry slunce nad horizontem. Provokací je koláž ze starých pornofilmů Zvrácené oči rakouského režiséra Dietmara Brehma.

Další programové sekce představují aktuální dění na české i zahraniční dokumentární scéně, sekce Průhledné bytosti jsou retrospektivními profily významných filmařů. Chybět nebudou ani oblíbené bytové projekce. Profesionálům je určen 10. ročník industry sekce, který otevře Institut dokumentárního filmu. Od kinematografie si návštěvníci mohou odpočinout na některém z koncertů. Více o programu filmovém i doprovodném najdete na stránkách festivalu.

Hlavním mediálním partnerem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava je Česká televize. O festivalovém dění bude informovat v televizním deníku Z Jihlavy do hlavy a zprostředkuje také přímý přenos ze závěrečného ceremoniálu (30. října od 20:00 na ČT24); záznam bude možné zhlédnout v archivu iVysílání.

Ještě před začátkem přehlídky nabídly MFDF Jihlava a Česká televize ojedinělou příležitost zhlédnout unikátní výběr filmů, kterým návštěvníci posledních deseti ročníků festivalu udělili Cenu diváků (pod záštitou České televize). Od 24. září až do začátku festivalu 26. října přibylo na internetovém speciálu postupně deset vítězných filmů. Z desítky filmů diváci zvolí nejlepší český dokumentární film desetiletí. Vítěz hlasování bude vyhlášen při slavnostním zakončení festivalu 30. října.