Besser odmítl výtky ke sloučení oper

Praha - Ministr kultury Jiří Besser dnes odmítl výhrady senátorů k propojení Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem. Transformaci obou operních domů pokládá za nezbytnou z hospodářských i dramaturgických důvodů. Výtky proti ní prý vycházejí z nepravdivých informací. Besser také slíbil zachování operního i baletního souboru SOP, byť se baletní soubor má sloučit s baletem Národního divadla.

Senát přes ministrovy námitky poměrně těsnou levicovou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Po ministerstvu chce před případnou transformací vypracování a předložení koncepce takovéto přeměny. Do té doby by ministerstvo žádné transformační kroky nemělo podnikat, doporučil Senát na základě petice za zachování samostatnosti souborů SOP.

„Usnesení Senátu beru na vědomí, postupovat však budu podle platných zákonů. Žádná moc nesmí platit víc než zákony, tedy ani politická, ani odborářská,“ prohlásil ministr. Členové horní komory měli podle něj možnost dokázat, že Senát není „další odborářskou baštou v naší zemi, která vnímá falza a lži a nenaslouchá zákonům“. Usnesení horní komory, pro které bylo 36 ze 66 senátorů, ale kromě členů vládních frakcí nepodpořili ani zástupci KDU-ČSL.