Drsnější a dospělejší Harry Potter

Londýn - Mnohem „dospělejším“ příběhem než předcházející snímky je podle tvůrců předposlední díl filmové ságy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Mimo jiné se v něm Harry a Hermiona políbí. Harry Potter a Relikvie smrti, první část ze dvou dílů, na které filmaři rozdělili sedmou knihu J. K. Rowlingové, byl ve světové premiéře uveden dnes na londýnském Leicester Square. Čeští fanoušci potterovských příběhů si budou muset počkat ještě týden - do tuzemských kin vstupuje snímek 18. listopadu.

„Když začal Steve Kloves psát scénář, začalo být jasné, že kdybychom chtěli natočit jen jeden film, museli bychom vypustit z knihy příliš mnoho. Bylo tam prostě příliš podrobností nezbytných pro vyvrcholení celé série,“ vysvětlil rozdělení na dvě části David Heyman, který je hlavním producentem filmu i celé potterovské série.

Dávkujte si Pottera

Psychologové radí, aby rodiče dopřávali dětem  jednotlivé díly Harryho, tak jak byla sága natáčena, tedy s minimálně ročním odstupem. Zvláště poslední díl už dávno není pohádkou kde všechno dobře končí, ale drsným příběhem o světě, kde Harry, Ron a Hermiona bojují, aby přežili. „Snaží přežít ve světě, který je nebezpečným místem,“ potvrdil David režisér Yates, který je podepsaný i pod předcházejícími dvěma díly. „Cítí se izolovaní a velmi zranitelní. Jejich dobrodružství jsou proto mnohem drsnější a dospělejší.“

Předposlední Harry Potter se odklání od předcházejících filmů, které se odehrávaly z valné části v prostředí školy v Bradavicích. Harry s Hermionou a Ronem ve filmu hledají kouzelný předmět viteál, bez kterého nemohou vyřídit svého protivníka Voldemorta. „Je to vlastně první film série, ve kterém se škola kouzel vůbec neobjevuje,“ upozornil Yates.

Ema Watsonová„: Chtěli jsme, aby každý film byl lepší než ten před tím a ani tento snímek nebyl výjimkou.“

Hrdiny i filmaře tak natáčení zavedlo i do reálného světa, například na jedno z nejrušnějších míst v Británii, na londýnskou křižovatku Piccadily Circus. Štáb zde musel točit před úsvitem, ale i tak prý vždy natáčení přilákalo stovky fanoušků.

„Vždy jsem byl přesvědčen, že přes všechna kouzla a dobrodružství jsou knihy o Harry Potterovi především příběhem hlavních postav. V tomto filmu jsou jejich vztahy složitější než kdy předtím,“ tvrdí Heyman, kterému v produkci asistovala i Rowlingová. V hlavní roli se objevuje opět Daniel Radcliffe, Hermionu hraje Emma Watsonová a Rona Rupert Grint. V dalších úlohách se objevují Ralph Fiennes, Helen Bonham Carterová, Michael Gambon, Bill Nighy a Rhys Ifans.

Další Potter? Proboha, už ne….

Natočen je i poslední film kouzelnické ságy, který má jít do kin v červenci. Pro tři hlavní představitele tak končí desetileté dobrodružství s Harry Potterem, které z nich udělalo milionáře. Radcliffe již má za sebou také účinkování v divadle ve hře Equus, chystá se na muzikál na Broadwayi a na filmování horroru Woman In Black.

Poněkud ho vyděsila možnost, že by Rowlingová napsala ještě další knihu o Potterovi, jak nedávno naznačila. „Bože, kategoricky mi slíbila, že už nebude žádná kniha o Harrym,“ řekl televizi Sky a dal najevo „velké pochyby“, že by se v této roli ještě objevil. „Myslím, že deset let s jednou postavou je dlouhá doba,“ řekl jednadvacetiletý Radcliffe.

Watsonová naznačila, že by mohla skončit s hraním úplně. „Začalo to, když jsem byla velmi mladá, a ta role změnila můj život. Ale to neznamená, že mě to udělá šťastnou. Chci mít možnost vyzkoušet i další věci,“ uvedla Watsonová, která oslavila závěr natáčení Harryho Pottera tím, že se nechala nakrátko ostříhat.

Grint hrál vedle kouzelnické série v několika britských filmech, které se dočkaly různorodého přijetí. Nyní má hrát známého britského skokana na lyžích Eddieho Edwardse.

Po celém světě se prodalo přes 400 milionů knih o Potterovi. Šest filmů dosavadní série natočených od roku 2001 přineslo na 5,4 miliardy dolarů (asi 97 miliard korun).

  • Plakát k filmu Harry Potter a Relikvie smrti 1. část zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2093/209261.jpg
  • Harry Potter a Relikvie smrti 1. část zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2093/209257.jpg
  • Harry Potter a Relikvie smrti 1. část zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2093/209259.jpg
  • Harry Potter a Relikvie smrti 1. část zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2093/209264.jpg