Game Boy dětem škodí

Kladno – Městské divadlo Kladno obohatilo svůj repertoár o muzikálový příběh pro děti. Nová inscenace, která bude v premiéře uvedena o víkendu, zavede malé diváky do světa počítačových her. Game Boy, „muzikálová pohádka ovládaná joystickem“, je výsledkem spolupráce autorské dvojice Tomáše Svobody a Petra Kolečka, která tentokrát popustila uzdu své fantazii víc než obvykle, a skladatele Petra Wajsara.

Svoboda s Kolečkem mají za sebou úspěšné hry Zlatý prsten Jana Třísky, Kouzelník a Jaromír Jágr, Kladeňák. Na jejich kontě je i muzikál Pornohvězdy, který měl premiéru loni v prosinci v pražském klubu Roxy, letos v září ho Svoboda nastudoval v ostravském Bezručově divadle.

„Je to vlastně taková terapie, protože Petr Kolečko trpí celoživotní závislostí na PC hrách. Rozhodli jsme se to řešit tím, že napíšeme hru, že se tak své závislosti zbaví,“ vysvětlil Tomáš Svoboda s nadsázkou, co je ke Game Boyi inspirovalo. Příběh by měl malé diváky upozornit na přitažlivost a nebezpečí virtuálního světa, který může člověka snadno pohltit, především by měl ale pobavit.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Ve svém věku už jsem nepřevychovatelný, takže mně ta hra nepomůže. Ale chtěl jsem alespoň předat svoji zkušenost dětem, aby ony závislé nebyly,“ dodává Kolečko. Nepřekvapí tedy, že závěr inscenace je výchovný – jedinou možností, jak ve hře vyhrát, je zříci se jí.

Game Boy je příběhem malého Edy, v počítačové hře se stává Všechnozmákem, hrdinou, který umí všechno. Létat na kouzelných sáňkách, přechytračit moudrého Hádankohřiba, zkrátka proskákat všechny levely. V tom posledním musí vysvobodit čaroděje, a pokud se mu to podaří, jeho rodiče, kteří se stále hádají, se zase budou mít rádi.

Muzikálová pohádka má dvě premiéry – 13. a 14. listopadu. Do konce roku je připraveno dalších pět dopoledních představení pro školy. Rodiče s dětmi jsou zváni i na speciální mikulášskou reprízu 5. prosince. Na jevišti kladenského divadla se objeví Štěpán Benoni, Dana Marková, Eva Nádaždyová, Lenka Zbranková, Zdeněk Velen, Zuzana Mixová, Petr Šmíd, Zdeněk Dolanský, Jan Krafka a Lukáš Homola.