Sluneční cirkus skáče i na české lavičce

Praha – Kaleidoskopickým svátkem umění a hbitostí je představení Saltimbanco kanadské umělecké skupiny Cirque du Soleil (Sluneční cirkus), snad nejznámějšího představitele nového cirkusového žánru. Nejdéle uváděné představení skupiny, které mělo premiéru v roce 1992, vidělo poprvé i české publikum. „Obdivuhodnou směs commedie dell'arte a rauše rockového koncertu“, jak show popsal New York Times, si mohli vychutnat dnes večer a o příležitost mají i o víkendu ve čtyřech reprízách.

„Je to show, která otevírá dveře do světa cirkusu, není položená na žádných animačních tricích, ale staví svou sílu především na bohaté škále artistických kreací,“ uvedl k představení tiskový mluvčí cirkusu Maxime Charbonneau.

Cirkusový Disneyland

Ondřej Cihlář, ředitel Institutu nového cirkusu: Cirque du Soleil je přehlídkou toho nejlepšího, co artisté dovedou, s těmi nejmodernějšími podmínkami, technikou a, řekněme, využitím nových režijních postupů. Ale abychom hledali nějaké sdělení, které ukazuje víc než jen dobře secvičenou show, to ne. Má samozřejmě obrovskou zásluhu na tom, že po celém světě popularizuje žánr nového cirkusu, ale jejich zaměření na diváka je trochu jiné než u menších evropských, mnohem divadelnějších skupin. Je to pochopitelné, pokud se chcete zavděčit takovému obrovskému počtu diváků, odpadá jakákoli konfliktnost, jakýkoli kritičtější názor na společnost a představení se stává mainstreamem.  

Nová éra cirkusu poprvé v Praze (zdroj: ČT24)

Saltimbanco - název pochází z italského saltare in banco, což doslovně znamená skákat na lavičce - zobrazuje zkušenost městského života v jeho bezpočetných rozmanitých formách: Lidé, kteří zde žijí, jejich radosti i starosti, rodiny a párty, ruch a hluk ulice a nebetyčné vrcholky mrakodrapů.

Celá show je inspirována pestrou strukturou velkoměsta a jeho barvitých obyvatel. Její vizuální slovník je jednoznačně barokní a celá show svou eklektickou směsí postav vtahuje diváka do fantastického, snového světa, do imaginárního města.

London Times Saltimbanco označily za „půvabně atletické představení“. Soubor 50 artistů z 20 zemí světa - mezi nimi i jeden Čech - v show předvádí závratnou akrobacii a neuvěřitelné atletické výkony v sólových i skupinových epických číslech. Od zdánlivě neproveditelného balancování, skoků a piruet přes vystoupení s čínskými tyčemi a akrobacii na ruské houpačce, gravitaci zdánlivě odporující cviky na pružných lanech a trampolíně, zábavné žonglování a akrobacii na kolech až po obdivuhodné a jedinečné klauny. Technická dokonalost a mimořádný design vytvářejí celek s fantastickými kostýmy, podivuhodným osvětlením, humorem a hudbou.

Světová premiéra představení Saltimbanco proběhla v Montrealu 23. dubna 1992 ve velkém cirkusovém stanu, který byl domovem tohoto představení po dalších 14 let a jehož plátěné dveře se otevřely divákům ve více než 75 městech. V roce 2007 bylo představení Saltimbanco adaptováno pro vystoupení ve velkých arénách a v současné době je každoročně uváděno ve zhruba 40 městech.

Jako další projekt připravuje Cirque du Soleil vystoupení doprovázené písněmi Michaela Jacksona. Do Česka se vrátí za další dva roky.

Ze skupiny 20 pouličních artistů ve svých počátcích v roce 1984 se Cirque du Soleil stal význačnou mezinárodní organizací zajišťující vysoce kvalitní artistická vystoupení se sídlem v Québeku. Společnost má nyní 5 000 zaměstnanců včetně více než 1 200 artistů z téměř 50 různých zemí.

Mezinárodní sídlo Cirque du Soleil je v kanadském Montrealu, jen v letošním roce ale předvádí 20 show po celém světě. Zábavu a okouzlení přinesl už téměř 100 milionům diváků v 300 městech pěti kontinentů.

Vydáno pod