Praha hostí světový shakespearovský kongres

Praha - Česká metropole hostí světový kongres o tvorbě jednoho z nejslavnějších literátů a dramatiků - Williama Shakespeara. Součástí akce, která potrvá do 22. července, bude také veřejné promítání snímků na motivy autorových slavných divadelních her na piazzetě Národního divadla. Nad akcí převzal záštitu prezident republiky Václav Klaus.

Kongres s podtitulem Renesanční Shakespeare v proměnách času pořádá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy společně s Mezinárodní shakespearovskou asociací a Národním divadlem, jehož historická budova na pražském nábřeží bude hostit slavnostní zahájení kongresu.

Účast potvrdilo asi 600 odborníků na anglickou literaturu, dějiny, renesanční divadlo a umění z celého světa. Prezentovat budou nové poznatky nejen o životě a díle slavného dramatika, ale i o kulturních stycích mezi Anglií a Čechami a o vlivu anglické renesance na českou a světovou kulturu. „Josef Kajetán Tyl začínal ne jako autor Strakonického dudáka, ale jako autor k překladu Krále Leara,“ podotýká Martin Procházka z Ústavu anglofonních literatur a kultur FF UK.

Martin Hilský, překladatel Shakespearova díla, FF UK

„Mladí lidé berou Shakespeara právě proto, že jsou tam lidské situace, které oni v úplně jiné podobě znají. Ale ta podstata je stejná. Láska, nenávist, podraz, zrada, údiv… To všechno je Shakespeare.“

Vědecký program a promítání filmů doplní řada kulturních akcí, včetně divadelních představení v rámci tradičních Letních shakespearovských slavností. Konat se budou také tematické exkurze na Pražský hrad, Křivoklát, bělohorské bojiště, do Klementina, Faustova domu, Třeboně nebo Českého Krumlova.