Architektura v řeči Libeskinda

Ostrava – Dojem skleněných a kovových střepů. Ostré hrany v kombinaci se zaoblenými křivkami. Světlo a dynamika, které vyvolávají tichý úžas a obdiv. Tak působí stavby Daniela Libeskinda, architekta, který se narodil v poválečném Polsku. Od roku 1965 ale žije ve Spojených státech amerických, kde se podle jeho návrhu na místě zničeného World Trade Centra v New Yorku staví nový komplex budov. Prohlédnout si nejen tento projekt mají do 28. listopadu možnost návštěvníci ostravského Domu umění, které představuje dvacet Libeskindových realizovaných i nerealizovaných staveb.

„Jedná o evropskou výstavu, která představuje architekturu nejenom na fotografiích, ale v podstatě od počátku, od skic, od prvotních idejí až po závěrečné vizualizace a dokumentaci na slidech nebo videích současného stavu,“ popisuje expozici nazvanou Architektura je řeč ředitel galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Čtyřiašedesátiletý Daniel Libeskind získal věhlas realizací Židovského muzea v Berlíně. Budova se stavěla téměř dvanáct let. Libeskind chtěl do stavby vetknout hlubší obsah, jehož byl on sám součástí – o většinu rodiny totiž přišel během holocaustu. Návštěvníci tak vycházejí ze tmy do světla, podobně jako židovský národ. „Jsou spíše něčím jako krajinami, jeho projevem emocí, nikoliv pouze účelovými stavbami,“ říká o Libeskindových projektech jeden z kurátorů výstavy Tadeáš Goryczka. 

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Kromě projektu Židovského muzea, který z Libeskinda učinil architektonickou hvězdou, je v Ostravě prezentován také návrh na novou podobu místa na newyorském Manhattanu, na němž stála do 11. září 2001 americká „dvojčata“. „Studio si vymínilo, že chce představit jenom díla, která buď dneska již vznikají, nebo jsou těsně před vznikem, jako třeba Ground Zero v New Yorku,“ dodává ředitel Galerie výtvarných umění. Autoři výstavy na výstavě spolupracovali také s architektonickým Studiem Daniela Libeskinda.

Výstava představí nejen jeho postavené i nerealizované stavby, ale také jeho návrhy divadelních scén a kostýmů či designérskou činnost. „Prezentujeme i věci velmi komorní. Máme tu nádhernou čajovou soupravu ze stříbra nebo ukázky nábytku,“ potvrdil kurátor Tadeáš Goryczka.

Výstava je mimo jiné unikátní i v tom, že celý její koncept vznikl právě v Ostravě. Stojí za ním občanské sdružení SPOK – spolek pro ostravskou kulturu, který na přípravě spolupracoval s Muzeem architektury ve Vratislavi, kde bude výstava Daniela Libeskinda k vidění od března do června příštího roku.

  • Daniel Libeskind / Westside Shopping and Leisure Centre autor: Bitter Bredt, zdroj: SPOK – spolek pro ostravskou kulturu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211607.jpg
  • Daniel Libeskind / Denver Art Museum autor: Bitter Bredt, zdroj: SPOK – spolek pro ostravskou kulturu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211603.jpg
  • Daniel Libeskind / Grand Canal Theatre autor: Jarek Matla Photography , zdroj: SPOK – spolek pro ostravskou kulturu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211605.jpg
  • Daniel Libeskind / projekt pro Ground Zero v New Yorku autor: SPI, dbox , zdroj: SPOK – spolek pro ostravskou kulturu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211599.jpg
Vydáno pod