Předvánoční dotýkání se hudby začíná

Praha - Hudební festival České doteky hudby odstartuje v Praze dnes svůj 12. ročník, letos připomíná židovskou hudbu.  Do 6. ledna 2011 nabídne 16 koncertů, na nichž vystoupí mimo jiné houslista Václav Hudeček s Karlovarským symfonickým orchestrem, pianista Ivan Klánský i houslista Ivan Ženatý s Komorním orchestrem Pavla Haase. Zahajovací koncert s názvem Pocta sv. Cecílii, který se koná ve Dvořákově síni Rudolfina, bude patřit jazzmanovi, flétnistovi a skladateli Jiřímu Stivínovi.

„Posluchači se mohou těšit nejen na skladby barokních skladatelů, ale především na skladby Jiřího Stivína, improvizaci a jemný humor, jenž je jednou z přísad receptu tohoto hudebního představení,“ řekla za pořadatele Pavla Švestková. Koncert je věnován památce muzikologa Michala Matznera, který před několika týdny tragicky zemřel.

Festival se pořádá na několika místech české metropole, například v Clam - Gallasově paláci, Obecním domě, Domě u Kamenného Zvonu, nebo klášteru sv. Anežky České. V posledním z nich zahraje 12. prosince v ryze chopinovském programu klavírní virtuos Klánský, jehož doprovodí Epoque kvartet.

„Festival je zasazen do pražských adventních časů. Koncerty jsou lemované nejenom klasickou hudbou, která je dominantní, ale i architekturou, která je přičleněna ke konkrétnímu hudebnímu období, tak aby s ním souzněla,“ upozornil ředitel festivalu Miroslav Matějka v rozhovoru pro ČT24.

Projekt Kořeny židovské hudby v Evropě je dlouhodbým záměrem Společnosti české dotyky hudby v kooperaci s dalšími čtyřmi státy, který se snažíme včlenit do festivalu. Letos se nám to podařilo prostřednictvím minicyklu, který proběhne v rámci celého festivalu. Celý projekt by za podpory prostředků z EU měl naplno vypuknout příští rok," upřesnil Matějka.

Vánoční koncerty například rozezní Bachovo Vánoční oratorium v podání špičkového souboru Musica Florea, sólistů a Kühnova dětského sboru. Druhý novoroční koncert se skladbami ruských autorů ovládne houslista Hudeček s Karlovarským symfonickým orchestrem.

„Závěrečný koncert bude výletem do světa barokní opery v podání Ensemble Damian a sólistů. Diváci se mohou těšit na Latinskou karnevalovou operu, která je výběrem z oper Vivaldiho, Händela i Lottiho,“ dodala Švestková.

Ze zahraničí zavítají na festival švýcarský klarinetista Wenzel Grund, který zahraje v doprovodu souboru Apollon kvartet. Před Vánocemi potěší fanoušky komorní hudby koncertem nazvaným Christmas trinity estonské Tallin string trio a české Antiquarius trio Praga.

  • Jiří Stivín zdroj: jiri.stivin.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1255/125407.jpg
  • Pavel Haas Quartet zdroj: Intermusica http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2106/210510.jpg
Vydáno pod