Na Francii!

Praha – Retrokomedie Profesionální manželka zahájila 13. ročník Festivalu francouzského filmu, který se koná v osmi městech od 25. listopadu do 1. prosince. Snímek osobně uvedl jeho režisér François Ozon po boku herečky Judith Godrèchové, která si ve filmu zahrála spolu s Catherine Deneuveovou, Fabricem Luchinim a Gérardem Depardieuem. Depardieu se objeví i v závěrečné projekci přehlídky, role čerstvého penzisty na motorce ve filmu Na mamuta! režiserské dvojice Benoita Delepina a Gustava Kerverna mu byla napsána přímo na tělo. Celkem promítne třináctý Festival francouzského filmu 49 snímků.

FFF uvede v předpremiéře pět filmů, které se objeví i v české kinodistribuci. Kromě již zmíněné Profesionální manželky a Na mamuta!, které zahájí a uzavřou festival, se diváci mohou vypravit s předstihem do kina na thriller Gillese Marchanda Druhý svět, který byl letos uveden v Cannes.

Druhý celovečerní snímek rumunského režiséra Alexandra Iordachesca Cesta za horizont byl poslední velkou filmovou příležitostí pro předčasně zesnulého Guillaumea Depardieua, syna slavného herce Gérarda Depardieua. Pátou předpremiérou bude Krásná Junie, film režiséra Christopha Honorého volně inspirovaný románem Madame de La Fayette Kněžna de Clèves.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Vedle předpremiérových snímků festival představí dalších pět sekcí a retrospektivu francouzko-israelského režiséra Amose Gitaie. V Soutěži – výběru české kritiky – se utká o Cenu diváků deset filmů zvolených českými filmovými novináři. Mezi nimi i francouzský kandidát na Oscara O bozích a lidech Xaviera Beauvoise. Sekce Panorama věnovaná koprodukčním snímkům zavede diváka za hranice Francie.

Večer krátkých filmů představí jedinečný průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou. Francouzské Filmové hity připomenou nejlepší filmy posledního roku, například thriller 22 výstřelů, Zlatou palmou oceněnou Bílou stuhu, komedii (K)lamač srdcí nebo politický thriller Romana Polanského Muž ve stínu. Nová programová sekce Osobnosti: 2x s… upozorní na herecké osobnosti francouzské kinematografie Yolande Moreauovou a Louise Garrela.

hostům festivalu patří vedle tvůrců snímku Profesionální manželka také Gilles Marchand, který osobně uvede thriller Druhý svět. Alexandre Iordachescu představí svůj celovečerní debut Cesta za horizont a soutěžní sekce přivítá Jeana-Paula Salomého a jeho první anglicky mluvený film Chameleon, inspirovaný skutečným příběhem mladíka, který opakovaně neoprávněně užívá cizí identitu. 

13. ročník Festivalu francouzského filmu uvede 40 celovečerních a 9 krátkých snímků. Promítat se bude v osmi městech: v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Program v jednotlivých městech i další podrobnosti najdete na stránkách festivalu.

  • Guillaume Depardieu ve filmu Cesta za horizont zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2123/212228.jpg
  • Vanessa Paradisová a Romain Duris ve filmu (K)lamač srdcí zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2123/212224.jpg
  • Ježek zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2123/212229.jpg
  • Chameleon zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2123/212235.jpg
  • O bozích a lidech zdroj: Festival francouzského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2123/212202.jpg