Exponáty v Národním muzeu nemlčí jako hrob

Praha – Součástí pětileté rekonstrukce historické budovy Národního muzea jsou nejen stěhování a opravy, do práce se pustili i archeologové. Přímo v Pantheonu prozkoumávají hroby, které jsou součástí expozice.

Například hrob z dob stěhování národů, v němž byl uložen muž, který se těšil úctě své komunity, i s koněm, čekal na prozkoumání přes 80 let. Českoslovenští archeologové ho převezli do Prahy rovnou z pohřebiště v Záluží u Čelákovic ve 30. letech minulého století. „Byl vyjmut v blocích, které byly přeneseny do depozitáře Národního muzea a v roce 1966 znovu spojeny a instalovány,“ doplnila archeoložka Kristýna Urbanová.

Několik let po pohřbu byl hrob vykraden, archeologové přesto doufají, že se jim podaří v hlíně objevit alespoň drobné poklady, třeba korálky. Navíc mají možnost vyzkoušet si při práci i nejmodernější technologie – skenování pomocí 3D laseru. „Je to takový stroj času, který uchová data z daného okamžiku. Můžete tedy přijít za 50 let a vidět je tak, jaká byla v daný den,“ vysvětlil Jiří Petr ze společnosti SolidVision.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Hrob s jezdcem a koněm není jediný, který budou archeologové v muzeu zkoumat. V srpnu přijde na řadu hrob slovanské ženy.

Vydáno pod