Kawasakiho růže má v USA vesměs příznivé recenze

New York - Film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka, který dnes vstupuje do americké distribuce, má ve Spojených státech vesměs příznivé recenze. Jejich autoři snímek, jenž se za Česko uchází o nominaci na Oscara, často označují za přemýšlivý. Podle některých ale film vypořádávající se s dědictvím komunistického útlaku zrazuje překombinovaný scénář.

Deník The New York Times označuje Hřebejkův snímek za přemýšlivý a dojemný. Za jeho hlavní myšlenku pak označuje fakt, že motivy a činy, které definují lidskou etiku, nejsou nikdy jednoduché a že komunistický režim byl obzvláště schopný při využívání této spletitosti pro své vlastní cíle.

Hřebejk se podle listu v příběhu renomovaného psychiatra a disidenta, kterého dostihnou stíny minulosti, moudře vyhýbá retrospektivním záběrům. „Tato volba zvýrazňuje nepoznatelnost minulosti a také, poněkud paradoxně, její bezodkladnost,“ uvedl deník.

Newyorský deník The Village Voice oceňuje sebejistou eleganci režie Kawasakiho růže. Podle něj jde o film, jenž chápe život jako bouřlivý chaos složený ze vznešených a nízkých záměrů a činů, ale který také rozumí palčivým tragédiím, které takový zmatek za sebou často zanechává.

Rovněž webový magazín TrustFilms oceňuje zručnost Hřebejkovy režie, ale i klidné tempo, které divákovi usnadňuje sblížení s filmovými postavami. Snímek podle něj má na to, aby nominaci na cenu americké filmové akademie za nejlepší zahraniční film získal. Opačného názoru je deník The Epoch Times. Kawasakiho růže podle něj na nominaci s největší pravděpodobností nedosáhne. „Je to ale jeden z lepších filmů této oscarové sezony, který stojí za zhlédnutí,“ uvedl list.

Zda se Hřebejkův snímek opravdu objeví v souboji o prestižní ocenění, bude jasné 25. ledna. Tehdy budou oznámeny nominace na 83. ročník cen americké filmové akademie. Samotné ceny se budou udělovat 27. února.

Hřebejk tento týden svůj film představuje v New Yorku. V sobotu se tam v kině Film Forum zúčastní projekce Kawasakiho růže a bude o filmu diskutovat s diváky.

  • Fotograf Antonín Kratochvíl jako představitel emigranta ve filmu Kawasakiho růže autor: ČT24, zdroj: fotografie poskytl Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1300/129925.jpg
  • Lenka Vlasáková a Anna Šimonová ve filmu Kawasakiho růže zdroj: fotografie poskytl Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1300/129926.jpg