Slam poetry - tři minuty slávy anebo taky ne

Praha – Po pražském večeru 24. listopadu je známo už sedm z deseti finalistů, kteří se 4. prosince utkají v Brně o titul Slam poetry 2010. Soutěž v živé poezii, při níž se interpret snaží co nejlépe podat na pódiu vlastní text publiku, se letos koná podeváté. Právě diváci jsou jediným porotcem, které slampoety boduje, povzbuzuje, anebo i vyhání z jeviště. Žánr, který má v západních zemích několikaletý náskok, si i v Česku získává stále více autorů i diváků a Češi se začínají prosazovat i na zahraničních scénách.

„Slam poetry nemá cenu dávat na papír, ztrácí, i když se na ni díváte na videu nebo ji posloucháte ze zvukového záznamu. Je to poezie, která se děje přímo na místě, v živém čase a v konfrontaci s publikem,“ vysvětluje organizátor české soutěže Tomáš Kůs.

Slam poetry je svébytný žánr – ani poezie, ani divadlo. Odráží dobu, v níž žijeme, a forma v něm mnohdy může zvítězit nad obsahem. „Pokud bude mít soutěžící perfektní text, bude si umět hrát s jazykem, bude aktuální, ale nebude ho umět dobře podat, tak si potřebné hlasy nezíská,“ potvrzuje Kůs.

Rozhovor s Tomášem Kůsem a reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Slameři předvádí živou poezii, vlastní texty i sebe dávají všanc publiku. „Dodržet musí jen tři pravidla, a to časový limit tří minut, nesmí mít žádnou rekvizitu a musí přednést vlastní text,“ dodává Kůs. Performance ve stylu slam poetry odstartoval v polovině osmdesátých let Marc Kelly Smith v proslulém chicagském baru Green Mill. Jeho vystoupení byly reakcí na suché akademické texty a projevy. Následovníky našel všude ve světě, nejvíce ve Spojených státech, Německu nebo Švédsku.

Zatímco v zahraničí sbírají úspěch muži stejně jako ženy, u nás zatím bodují spíše slampoetristé. „Není to tak, že by ženy slam poetry vůbec nedělaly, například v pražském kole jich bylo pět z dvanácti přihlášených,“ upřesňuje Tomáš Kůs. „Slam poetry ale v Česku ještě pořád trošku probíhá v takové machistické atmosféře a do finále se žádná žena ještě nikdy neprobojovala, což je škoda.“

Po Plzni, Ústí nad Labem, Brnu, Ostravě, Prostějově, Pardubicích a Praze se budou regionální kola konat ještě v Hradci Králové (26. 11.), Jihlavě (26. 11.) a Olomouci (1. 12.). Finální klání se odehraje 4. 12. v Brně. Vítěz třeba zopakuje úspěch českého slampoety 2008 Jana Jílka, který „si vybásnil“ třetí místo na Mezinárodním festivalu literatury v Berlíně.