Santa Claus je vzácné zboží

Londýn – I zahraniční filmoví distributoři začali s příchodem adventu vpouštět do kin snímky s vánoční tematikou. Například v Londýně měl premiéru finský film Rare Exports (Vzácné zboží), který má k tradičním pohádkám poměrně daleko. Režisér Jalmari Helander totiž spojil vánoční téma s žánrem hororu a černé komedie. V Rare Exports je Santa Claus špinavý lotr, který loví děti a více než pohádkového dědečka připomíná ďábla.

V hlubinách finského pohoří Korvatunturi, 486 metrů hluboko, je ukryto nejstřeženější tajemství Vánoc. Nastal ale čas ho odkrýt… O letošních Vánocích každý uvěří v Santa Clause, slibuje upoutávka k filmu.

„Když jsem trochu povyrostl, začal jsem si říkat, že na Vánocích něco nehraje, že se za nimi skrývá něco podivného,“ vysvětlil Helander, proč se rozhodl odbočit od všeobjímajících vánočních příběhů. Svým filmem chtěl také vyjádřit nesouhlas s tím, jak společnost k vánočním svátkům přistupuje. „Nemám rád všechen ten vánoční povyk. Lidé by si měli odpočinout, a ne se z Vánoc každoročně stresovat,“ říká.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Během londýnské premiéry se na ulicích objevila i zvláštní dvojice obchodníků se Santou zavřeným v kleci. Podobně jako ve filmu se snažili „uloupeného“ Santa Clause prodat – za 85 tisíc dolarů.

Film Rare Exports vznikl na základě dvou krátkých filmů (podívejte se na videa na konci článku), které Helander natočil v roce 2003. Další rozšíření už ale do budoucna neplánuje.