Harlem Gospel Choir: Nejen show, ale i pocit

Praha – Americký gospelový sbor Harlem Gospel Choir zamířil už popáté do České republiky. Kromě Brna, Zlína, Plzně a Pardubic, které patřily k zastávkám i v předchozích letech, se sbor letos představil i v Praze. V kostele Šimona a Judy koncertoval v rámci turné s názvem Songs of Praise 2010. Čeští posluchačí mají Harlem Gospel Choir rádi, o čemž svědčí i to, že většina koncertů byla beznadějně vyprodaná.

„Hrajeme R'n'B nebo jiný moderní gospel. Nevyhýbáme se ani klasice. Mixujeme tak nějak všechno dohromady,“ představila hudbu, které se sbor věnuje, zpěvačka Alana Alexanderová. Poprvé Harlem Gospel Choir v České republice koncertoval v roce 2006, naposledy loni, kdy mimo jiné vystoupil v prostředí Cisterciáckého kláštera v Oseku.

Představení gospelu je charakteristické i tím, že zpěváci vybízejí lidi, aby přišli za nimi na pódium a zpívali. A naopak – sami zpěváci chodí do publika, aby s posluchači navázali kontakt. Písně se sice drží náboženských motivů, přesto ale Harlem Gospel Choir oslovuje i nevěřící.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Zpíval například pro papeže Jana Pavla II., jenž ho také přijal na soukromé audienci, i pro jeho nástupce Benedikta XVI. „Po našem vystoupení řekl, že to není jen show, ale opravdový pocit,“ prozradil zakladatel sboru Allen Bailey. Fanouškem Harlem Gospel Choir je i americký prezident Barack Obama, v rámci jehož předvolební kampaně hudebníci účinkovali.

Oblíbení jsou i u různých hudebních celebrit - před třemi lety si s nimi na koncertu v Japonsku zazpíval Bono Vox z U2, pravidelně je na turné navštěvuje například Diana Rossová, vystupovali s velkou americkou hvězdou Jessicou Simpsonovou, na koncert do Central Parku v New Yorku si je pozvali Duran Duran. „Myslím si, že první krok k tomu, věřit v Boha, je věřit v lásku. A my se snažíme kousek té lásky a energie lidem předat,“ vysvětlila zpěvačka Danielle Lewisová, čím především si sbor posluchače získává.

Harlem Gospel Choir koncertuje po celém světě. V poslední době například v Austrálii nebo na Novém Zélandu, v hledáčku má Čínu, Thajsko nebo Bulharsko.

Harlem Gospel Choir
Zdroj: ČT24/10:15 Entertainment
Vydáno pod