Visací zámek, klasici punku, pokřtí Klasiku

Praha - Nové album nazvané Klasika pokřtí na svém koncertu 1. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny skupina Visací zámek. Jako host vystoupí soubor Buzerant s Petrem Čtvrtníčkem. Kapela se zpěvákem Janem Haubertem, která nikdy neměnila své personální obsazení, oslaví své 28. narozeniny. Neměnnou sestavu Visacího zámku vedle Hauberta tvoří kytaristé Michal Pixa a Ivan Rut, baskytarista Vladimír „Savec“ Šťástka a bubeník Jiří Pátek.

„Tenhle rok zatím nevidím extrémně jiný od let minulých. Hodně se změnilo před pěti lety po písni Známka punku. Tou peckou a albem Punk! se to hodně zlomilo. Dostali jsme se na úroveň váženější kapely, která má lepší časy na festivalech. Taky už málokdy dostaneme k večeři plesnivý párek a šatna nebývá v zakouřeným kamrlíku,“ řekl zpěvák Haubert.

Obal novinky populární punkové skupiny poutá obrázkem dívčích vnadů podepsaných členy kapely. Nápad prý vznikl na poslední chvíli. „My se obvykle takhle podepisujeme, a když si to ta dívka ze Slaného vyloženě užívala, napadlo nás vytasit mobily a vyfotit ji. Slyšeli jsme, že si pak na nás stěžovala, že ji nějak upravili a na fotce vypadá hůř než ve skutečnosti,“ uvedl Haubert.

Už úvodní písnička nového alba nazvaná Padesát napovídá, že Visací zámek je souborem „pánů v letech“. S jednou výjimkou jsou již všichni padesátníci a stále hrají styl, který měl již dávno patřit minulosti.

„Když jsem začínal, nenapadlo by mě, že punk tak dlouho vydrží a že uvidím na vlastní oči Sex Pistols. Spousta kapel pořád hraje po klubech. Sham 61, Vibrators, U.K. Subs… O jejich zpěvákovi Charlie Harperovi se už před třiceti lety tvrdilo, že je starý! Tyhle kapely jsou pořád výborné, třeba skvělý byl letošní koncert Bad Religion v pražské Lucerně,“ podotkl Haubert.

Populární „Visáči“ v roce 2007 oslavili pětadvacáté výročí svého vzniku. Obdrželi cenu Akademie populární hudby za nejlepší videoklip k písni Známka punku v režii Jana Zajíčka. Posluchači rádia letos svým hlasováním rozhodli o vstupu Visacího zámku do české Beatové síně slávy, která je obdobou americké rokenrolové Síně slávy. Zatím vydali devět alb, jejich dvě první nahrávky Visací zámek (1990) a Start 02 (1991) jsou považovány za tuzemskou punkovou klasiku.

  • Visací zámek zdroj: visaci.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2139/213896.jpg
  • Visací zámek (křest CD k 25 let existence) zdroj: visaci.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2139/213895.jpg