Leopoldovo muzeum po tři dny pro Čechy zdarma

Vídeň  - Leopoldovo muzeum připravilo na tento víkend zvláštní akci pro návštěvníky z Česka, Slovenska, Maďarska a Slovinska. Zdarma si budou moci 4. a 5. prosince prohlédnout díla Klimta, Schieleho a další výstavy. Stačí, když u pokladny předloží svůj cestovní pas či občanský průkaz. Stejně tomu bude i ve středu 8. prosince, kdy je v Rakousku státní svátek. Informoval o tom mluvčí muzea Klaus Pokorny.

„Po velkém úspěchu akce k výročí sametové revoluce v prosinci minulého roku zve Leopoldovo muzeum i letos 8. prosince k bezplatné návštěvě,“ uvedl Pokorny. Podle něj pozvání platí nejen pro hosty, kteří přijedou z Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska a Polska, ale i pro Čechy, Slováky, Maďary, Slovince a Poláky žijící v Rakousku. Otevřeno je od 10:00 do 18:00.

Leopolodovo muzeum má největší sbírku obrazů Egona Schieleho na světě. Věnoval mu ji známý vídeňský sběratel umění Rudolf Leopold, jehož jméno výstavní instituce nese. Právě on na opomíjeného malíře v 50. letech minulého století strhl celosvětovou pozornost. Leopold letos koncem června ve věku 85 let zemřel.

Kromě děl Schieleho, Klimta či Kokoschky si budou moci zájemci prohlédnout také výstavu s názvem „Cézanne-Picasso-Giacometti“. Na 45 prací slavných malířů do Vídně zapůjčila švýcarská galerie Fondation Beyeler. Na návštěvníky tak ve výstavních sálech čekají kromě obrazů a soch zmíněné trojice výtvarníků i díla Moneta, Chagalla, Miróa, Warhola či Lichtensteina.

Další z nabízených výstav je přehlídka prací Otto Muehla. K vidění je 80 velkoformátových olejů a akrylů a dvě desítky prací na papíru z let 1962 až 2000. Vrcholem expozice je cyklus Vincent z roku 1984. Inspirací k němu se stal Vincent Van Gogh. „Účinek těchto obrazů je silný, živý a často brutálně nekonvenční. Díla nepřesvědčí jen formou a barvami, ale i originalitou, humorem a spontánností,“ uvedlo muzeum.

Poslední ze tří nabízených výstav představuje kolekci rakouských malířů, kterou sesbírala pojišťovací skupina Vienna Insurance Group.

  • Gustav Klimt: Smrt a život (1911) autor: Gustav Klimt, zdroj: Leopoldovo muzeum ve Vídni http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1292/129146.jpg
  • Edvard Munch: Červená a bílá (1895) autor: Edvard Munch, zdroj: Leopoldovo muzeum ve Vídni http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1292/129145.jpg