Chcete být někdo jiný? Není problém

Praha – Součástí netradičního site-specific divadelního projektu se mohli stát ti, kteří 6. prosince večer procházeli okolo pražské galerie Vernon Projekt. Prosklená výloha bývalého obchodu, v němž galerie představuje současné umění, se na pár hodin proměnila v Ordinaci, v níž si „pacienti“ mohli představovat, jaké by bylo narodit se jako někdo jiný. K dispozici jim byl i poradce - Profesionální lidská bytost.

Otázka 'Jako kdo by ses chtěl narodit?', která se objevuje v názvu psychoterapeutické satiry, je podle tvůrců projektu velmi důležitá. „Na první pohled zní absurdně, když však půjdeme alespoň trochu do hloubky, tak si uvědomíme, že v nás může vyvolávat větší empatii vůči jiným, odlišným lidem a zároveň nám připomíná to, kým jsme a že vůbec být je ohromná příležitost,“ vysvětluje Alexander Komlosi, pedagog pražské DAMU, režisér, herec a autor představení v Galerii Vernon.

Jako kdo by ses chtěl narodit? je pokračováním samostatného projektu Ordinace profesionální lidské bytosti, kterou v minulosti zřídil také Komlosi. Na rozdíl od původního projektu, který se odehrával ve stanu, mohli Ordinaci sledovat lidé ve výloze galerie.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Během druhého jednání pak měli možnost do ní vstoupit a účastnit se sezení s Profesionální lidskou bytostí. Součástí výlohy byla i čekárna a sestřička, u níž se bylo třeba registrovat. „Snažili jsme se, aby byly v kontrastu, čekárna je spíš chladná a ordinace by měla být víc jako takový pokojíček,“ dodává scénografka Magdalena Prousková.

Poradit se s Profesionální lidskou bytostí budou moci lidé přijít do galerie znovu až na jaře. Sezení je ale možné pro netrpělivé zařídit i ve virtuální ordinaci.

Vydáno pod