Legenda H+Z na stejných cestách, ale méně seriózně

Praha - Miroslav Zikmund pokřtil včera novou knihu, která je výběrem nejzajímavějších reportáží z expedice po Africe a Latinské Americe cestovatelské dvojice Hanzelka-Zikmund. Původní texty jednadevadesátiletý cestovatel přepracoval a ve spolupráci s editorem doplnil o dosud nezveřejněné dobové dokumenty a fotografie. „Editor Mirek Náplava vybral z archivu takové, které víc čtenáři přibližují ty dva mladé, tehdy ještě nezkušené kloučky,“ uvedl Zikmund k publikaci nazvané Legenda H+Z - První cesta.

Jedním z kmotrů knihy byl bývalý prezident Václav Havel. „V mém mládí byly cestopisy Hanzelky a Zikmunda velmi známé a já jsem je jako chlapec také četl. Patřilo k všeobecnému vzdělání je znát,“ zavzpomínal.

Na svou první cestu, kdy projeli celou Afriku a Ameriku od jihu až do Mexika, vyrazili Zikmund s Hanzelkou 22. dubna 1947 v osobním voze Tatra 87. „Trasu, kterou jsme tehdy absolvovali z Casablanky do Káhiry a potom na jih do Kapského Města, už po nás asi nikdo nezopakuje, ve spoustě těch zemí jsou dneska občanské války, v některých jsou teroristé, piráti, celá ta cesta je dneska takřka nerealizovatelná,“ domnívá se Zikmund.

Rozhovor s Miroslavem Zikmundem (zdroj: ČT24)

Když jsem teď pracoval…

… na té finální podobě zážitků před čtyřiceti, padesáti, dokonce šedesáti lety, tak jsem objevoval věci, že jsem sám žasl, co jsme tehdy s Jirkou prožívali. A to poznání pro mě bylo nesmírně zajímavé. /Miroslav Zikmund/

Na 368 stránkách si tak čtenáři mohou připomenout dobrodružství, která během tři a půl roku trvající výpravy zažili. „Fakta uvedená v dřívější knize se neměnila, ale několik měsíců jsem intenzivně pracoval na tom, abych text uvedl na literárně vyšší stupeň, než jsme to původně s Jiřím Hanzelkou napsali,“ vysvětlil Zikmund.

Kniha je vybavená bohatou obrazovou přílohou a dosud nepublikovanými snímky z archivu obou cestovatelů. Fotografie se na rozdíl od minulosti více zaměřují na oba dobrodruhy a dokazují, že se na cestě i dobře bavili. „Říkali jsme si dříve, že jedeme do Afriky nebo Argentiny či Mexika, abychom psali o těchto zemích, a nikoliv o sobě. Objevujeme se tam nyní na některých obrázcích i v situacích, které nejsou příliš vážné a seriózní,“ objasnil Zikmund.

Mezi dobovými dokumenty je i šestnáctistránkový barevný komiks o výstupu na Kilimandžáro, původní Zikmundův pas, povolení k průjezdu Núbijskou pouští, zápis o nehodě v Sirtě, první originální reportáž otištěná ve Světě motorů a další zprávy z dobového tisku.

Druhá část zavede čtenáře na Východ

Hanzelka se Zikmundem spolu navštívili třiaosmdesát zemí světa, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo. Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy.

Unikátní publikaci z první expedice Legenda H+Z brzy doplní i kniha o cestě druhé, při níž v letech 1959 až 1964 projeli s dvěma prototypy terénních vozů Tatra 805 Blízký východ, monzunovou Asii, Indonésii a Japonsko a asijskou část tehdejšího Sovětského svazu. Na přelomu listopadu a prosince vyšla také první ze čtveřice dosud česky nevydaných cestopisů dvojice Hanzelka (zemřel v roce 2003) a Zikmund. Kniha se jmenuje Turecko, minarety, fíky, popelky a popisuje zážitky z turecké etapy cesty po Asii.