Majitel „Hrabalova Světa“ dostal pokutu

Praha - Pokutu ve výši 180 tisíc korun udělil odbor památkové péče pražského magistrátu majiteli kulturní památky Palác Svět v Libni. Vlastník se proti pokutě za zanedbání péče o památku odvolal. Objekt je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Jeho vlastník začal část zdevastovaného automatu, který k budově patří, před časem bourat. Na místě přístavku chce vystavět repliku.

Konstruktivistický Palác Svět, který proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, je už roky v neutěšeném stavu. Budovu nejvíc poškodila povodeň v roce 2002. O opravě se mluvilo už před pěti lety, radnice v roce 2006 schválila studii rekonstrukce. Vlastník, italská společnost Crispino, ale s opravou tehdy nezačal.

Průtahy kritizovali památkáři. Obávali se, aby stavbu nepotkal stejný osud jako nedávno zbouraný památkově chráněný stadion na Štvanici. Magistrát proto zahájil s vlastníkem správní řízení. Podle magistrátních památkářů se vlastník o památku nestaral a neudržoval ji v dobrém stavu.

Palác Svět byl postaven ve 30. letech minulého století stavitelem Františkem Havlenou. Železobetonová budova dostala jméno podle podnikatele, který si ji objednal. Komplex tvoří činžovní a obchodní dům se dvěma suterény s kinosálem. V prvním patře se nacházela restaurace, kavárna a herna. Od roku 2003 je komplex kulturní památkou.

Majitel objektu plánuje v objektu zrekonstruovat byty a vytvořit administrativní prostory. Radnice podle dřívějších informací chystá obnovu přilehlého Elsnicova náměstí a chodníků.