Televizní tip: Andrej Krob na tahu

Praha - Muž mnoha rozměrů a řemesel - kulisák, rekvizitář, inspicient, jevištní mistr, nejvíce ze všeho však režisér her Václava Havla - se v dokumentu Andrej Krob na tahu vydává na narozeninovou pouť Prahou a svým životem. Dnes na ČT2 ve 22:35. Ve snímku, který dokumentarista Miroslav Janek připravoval od roku 2008, se diváci vydají nejen za uznávaným inscenátorem Havlových divadelních textů, ale i za některými z Havlových divadelních her. Pořad bude možné přehrát také v archivu iVysílání.

Andrej Krob je zakladatelem, šéfem a režisérem Divadla Na tahu, proměnlivého společenství lidí, kteří se již třiatřicet let čas od času schází, aby nazkoušeli a předvedli svým přátelům a příznivcům především některou z divadelních her Václava Havla.

Andrej Krob o svém vztahu k divadlu: Postavy různých divadelních a filmových dějů mě zajímají především proto, abych zjistil, co společného s nimi mám, nebo nemám, co bych s nimi společného chtěl mít, nebo naopak čím bych být nechtěl nebo neměl. Protože jsem na svět nepřišel s hotovým názorem, jak se mám celý život chovat, považoval jsem a dodnes považuji divadlo za jeden z prostředků, jak tento názor získat. Proto je divadlo pro mě místem, kde chci být ohromován, zaskakován, překvapován, urážen, chválen, pomlouván, nebo dokonce poučován. Tím spíše, že všechny tyto procesy ve mně probíhají skrytě a okolní diváky tím nijak neruším…

Na oslavu svých sedmdesátin vyjel Andrej Krob na celodenní výlet Prahou – městskou hromadnou dopravou. Půdorysem filmu je tedy celodenní akce s Andrejem v tramvaji, metru a autobusu, přičemž osou celého putování je reminiscence na proslule utajené představení Havlovy Žebrácké opery v Horních Počernicích v době normalizace.

První zastavení bude na Anenském náměstí. Blízko odtud začal v šedesátých letech minulého století Andrejův divadelní příběh, když nastoupil do Divadla Na zábradlí jako kulisák a divadelně vyrůstal ve společnosti režiséra Jana Grossmana, dramatika Václava Havla, mima Ladislava Fialky, výtvarníka Lubora Fáry a dlouhé řady znamenitých herců. Z kulisáka, rekvizitáře a inspicienta se postupně stal jevištním mistrem. Za svoji píli a činorodost ale nakonec Andrej zaplatil ztrátou zaměstnání v Divadle Na zábradlí. Dostal totiž skvělý nápad - tajně zinscenovat Havlovu hru. Učinil tak v době, kdy Václav Havel už byl striktně zakázaným autorem.

Cesta pokračuje metrem směrem na Černý most. Přidává se i fotograf Bohdan Holomíček, který událost v roce 1975 zaznamenal a věnoval Andrejovi celou fotografickou knížku z onoho dne. V Počernicích čeká Viktor Spousta, který býval hospodským U Čelikovských a zároveň hrál jednu z divadelních rolí v inkriminovaném představení. Tenkrát se na představení dostavilo 250 diváků, včetně autora. Jediné představení se odehrálo v klidu a až do konce, předvolání do Bartolomějské přišlo až později.

Krobova pouť pokračuje přes zoologickou zahradu a z Troje pak zamíří do Střešovic navštívit Jana Hrabětu, který tenkrát v Počernicích sehrál jednu z hlavních rolí a patří k Andrejovým blízkým kamarádům. Na této cestě nejde ovšem jen o vzpomínky na počernické představení. V průběhu dne se ke slovu dostanou i jiná témata. Na mapě Andrejovy cesty nechybí ani další místa: Školka Pohoda v Břevnově, kde probíhají divadelní zkoušky, nebo Hrádeček, kde se Divadlo Na tahu podílelo na pověstných zahradních slavnostech.

V průběhu dokumentu jsou diváci s Andrejem Krobem vlastně pořád na tahu. Tak trochu stejně jako legendární divadlo, které se také neustále pohybuje z místa na místo, buď hostuje někde v kamenném divadle, nebo (zejména v letních měsících) hraje ve stanu.

Kromě Andreje Kroba a jeho zážitků během cesty se v dokumentu uplatní fotografie Bohdana Holomíčka a Evy Hrubé i ukázky z materiálů uchovávaných v archivu ČT a v archivu Originálního Video Journalu.

  • Divadlo Na tahu / Zahradní slavnost - hra Václava Havla v režii Andreje Kroba zdroj: Divadlo Na tahu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216745.jpg
  • Divadlo Na tahu / Audience - hra Václava Havla v režii Andreje Kroba zdroj: Festival Bažant Pohoda http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216746.jpg
  • Architekt Miroslav Masák a režisér Andrej Krob (vpravo) v pořadu Krásný ztráty zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216742.jpg