Norské dřevo zahajuje cestu do kin

Tokio - V Japonsku se dnes začne promítat film natočený podle oceňovaného románu Norské dřevo japonského spisovatele Harukiho Murakamiho. Režisérovi Tran Anh Hungovi trvalo čtyři roky, než získal od japonského spisovatele Harukiho Murakamiho svolení natočit podle jeho populárního románu Norské dřevo film. Příběh vztahu univerzitního studenta ke dvěma ženám se začne promítat v Japonsku 11. prosince. Českou premiéru má 10. února.

Režisér vietnamsko-francouzského původu Tran Anh Hung se s Murakamim setkal poprvé v roce 2004. Spisovatel byl podle něho tehdy „klidný, velmi seriózní a velmi pozorný“. Svolení k natočení filmu dal ale až po několika schůzkách v roce 2008. „Murakami chránil svoje dílo. Dal si dvě podmínky. Jednak chtěl předem vidět scénář a pak také rozpočet filmu,“ prozradil Tran.

Sedmačtyřicetiletý režisér prý poprvé četl Norské dřevo v roce 1994. Od té doby ho stále toužil zfilmovat. Natočit film v jazyce, kterému člověk vůbec nerozumí, pro něho byla velká výzva. Nikdy ale neuvažoval o tom, že by film natočil jinde než v Japonsku a v jiném jazyce než v japonštině. Nejprve napsal scénář ve francouzštině, nechal ho přeložit do angličtiny a potom i do japonštiny. V komunikaci s herci spoléhal na pomoc svého producenta.

„Murakami byl velmi otevřený a řekl, že mohu natočit film v jakémkoli jazyce a na jakémkoli místě na světě,“ uvedl Tran. Dodal, že ale chtěl točit japonské tváře, protože na románu ho přitahovalo právě to, že je japonský. „Četl jsem i jiné zamilované příběhy, ale tento je velmi speciální. Kniha odhaluje některé stíny, které jsou v nás skryty,“ domnívá se režisér. „Je to o lásce a o ztracené lásce. Je to o smutku. Je to o pocitech v životě, když vám zemřou milované bytosti.“

Tran už získal v roce 1995 Zlatého lva za film Cyclo, který vypráví příběh těžkého životního osudu mladého řidiče rikši. První Tranův film Vůně zelené papaje získal zlato na festivalu v Cannes za kameru a byl nominován na Oscara. Norské dřevo je jeho pátým filmem.

Kniha byla vydána v roce 1987 a v Japonsku se prodalo více než deset milionů výtisků. V zahraničí vyšla v 36 jazycích a prodalo se více než 2,6 milionu výtisků. Film Norské dřevo, který byl v září na Benátském festivalu nominován na Zlatého lva, se bude promítat v 36 zemích.

Haruki Murakami
Zdroj: ČT24/Wikipedia